Električni avioni su definitivno tu da ostanu, poručuju iz Rolls-Royce-a, a to potvrđuje i najnoviji rekord koji je oborio Spirit of Innovation avion čime je postao najbrži električni avion

 

Rolls-Royce je saopštio da je njihov potpuno električni avion, nazvan „Spirit of Innovation“, najbrži avion svoje vrste na svijetu, nakon što je dostigao brzinu od 623 km/h u nedavnim testiranjima leta.

Spirit of Innovation električni avion je novi rekord u brzini postavio prošle nedjelje.

Na testiranjima leta obavljenima 16. novembra avion je postigao brzinu od 555,9 km/h na dužini leta od tri kilometra. To je bolje od starog rekorda za čak 213 km/h.

Nakon toga srušio je još jedan rekord tokom leta dužine 15 kilometara u kojem je postigao brzinu od 532 km/h, nadmašivši stari rekord za nevjerojatnih 292 km/h.

Spirit of Innovation je oborio i treći rekord, nakon što je u letu prešao daljinu od tri kilometra u svega 202 sekunde, dok je stari rekord bio čak 60 sekundi slabiji.

Prema mišljenju same kompanije, taj avion je isto tako uzeo i titulu najbržeg potpuno električnog aviona na svijetu kad je postigao maksimalnu brzinu od 623 km/h tokom tih testiranja.

Spirit of Innovation je pogonjen motorom snage 400kW i „energetski najgušćim baterijskim paketom ikad napravljenim u vazduhoplovstvu“.

Taj je avion dio projekta „Accelerating the Electrification of Flight“, koji pola sredstava dobija od britanske vlade i britanskog instituta za vazduhoplovnu tehnologiju.

Iz Rolls-Royce-a su poručili da će predati podatke o dostignućima aviona organizaciji Fédération Aéronautique Internationale, koja je nadležna za potvrđivanje svjetskih i kontinentalnih rekorda.

(Gizmodo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.