Meta najavila dodatnu zaštitu koja je fokusirana na vrste sadržaja koje tinejdžeri vide na Instagramu i Facebook-u

 

Nova Meta pravila o sadržaju za tinejdžere koji koriste Instagram i Facebook uključuju postavljanje mladih korisnika u najrestriktivnija podešavanja kontrole sadržaja.

Kompanija je ranije stavila nove tinejdžere u to okruženje prije nego što ga je proširila na sve mlade korisnike na obe društvene mreže. Meta je takođe rekao da će dodatni termini za pretragu biti ograničeni na Instagramu.

Promjene pravila bi trebalo da otežaju tinejdžerima pristup temama koje uključuju poremećaje u ishrani ili samopovređivanje u kratkom video servisu Reels i opciji za predloge za istraživanje sadržaja. Meta više neće preporučivati takav sadržaj tinejdžerima u Feed-u i pričama, bez obzira da li ga neko koga prate dijeli.

“Meta razvija svoje politike oko sadržaja koji može biti osjetljiviji na tinejdžere, što je važan korak u stvaranju prostora platformi društvenih medija gdje tinejdžeri mogu da se povežu i budu kreativni na način koji odgovara uzrastu. Ove politike odražavaju trenutno razumijevanje i profesionalne smjernice u vezi sa bezbjednošću i blagostanjem tinejdžera. Kako se ove promjene odvijaju, one pružaju dobre prilike roditeljima da razgovaraju sa svojim tinejdžerima o tome kako da se snalaze u teškim temama” , izjavio je Dr. Rakel Rodžers, vanredni profesor, Odsjek za primijenjenu psihologiju, Northeastern University.

 

Podsticanje tinejdžera da ažuriraju svoje postavke privatnosti

 

Kako bi osigurali da tinejdžeri redovno provjeravaju svoje postavke bezbjednosti i privatnosti na Instagramu i da su svjesni dostupnih privatnih postavki, Meta će slati nova obavještenja u kojima će ih podsticati da ažuriraju svoje postavke na privatnije iskustvo jednim dodirom.

Ako tinejdžeri odaberu „Uključi preporučene postavke„, automatski će se promijeniti njihove postavke kako bi se ograničilo ko može ponovo objaviti njihov sadržaj, označiti ih ili spomenuti ili uključiti njihov sadržaj u Reels Remixes. Takođe će se obezbijediti da im samo njihovi pratioci mogu slati poruke i pomoći će u skrivanju uvredljivih komentara.

Društvena mreža je počela da primjenjuje izmjene za korisnike mlađe od 18 godina, sa planovima da ih u potpunosti primijeni na Facebook-u i Instagramu u narednim mjesecima. Meta se trenutno suočava sa pojačanim nadzorom u SAD i Evropi zbog navoda da su njene usluge doprinele krizi mentalnog zdravlja među mlađim korisnicima.

(IT mixer)