Skriveni kod *#9900# poznat je kao dijagnostički kod koji se koristi na Samsung mobilnim uređajima i omogućava pristup „SysDump“ modu

 

Postoji skriveni kod koji korisnici Samsung uređaja mogu da ukucaju u svoj pametni telefon, a koji automatski izvrši koriguju njihove baterije, tvrdi tehnički stručnjak.

Korisnik TikToka, pod nazivom Prince Tech, otkrio je skriveni kod za koji kaže da može “ da spasi“ trajanje baterije Samsung uređaja u nekoliko sekundi.

Skriveni kod koji Prince Tech opisuje je sljedeći: *#9900#.

Ovaj kod je potrebno izabrati u okviru aplikacije gdje biste unijeli telefonski broj. Nakon biranja, bićete prebačeni u napredni meni, poznat kao SysDump.

 

@princetechofficial Samsung Tips and Tricks – Battery Tips 🔋 #samsung #samsungtips #android #androidtips #batterytips #tech #techtips #techtok ♬ original sound – Prince Tech Official


U okviru menija, potrebno je da odaberete tab Batterystats Reset. Ako kliknete taj tab, iskočiće vam prozor na dnu vašeg ekrana koji kaže: Vraćanje statusa baterije urađeno.

Ono što taster Batterystats Reset radi je ponovna kalibracija vaše Android baterije. To je neophodno za održavanje baterije telefona u ispravnom stanju i trebalo bi ga ponavljati svakih nekoliko mjeseci, prenosi The Sun.

Dugotrajna upotreba bilo kog uređaja može da prouzrokuje degradiranje njegove baterije, što dovodi do smanjenim kapacita u poređenju s onim kada je bio nov.

 

Moguća neželjena dejstva

 

Međutim, važno je napomenuti da je „*#9900#“ kod i režim SysDump namijenjeni su naprednim korisnicima, programerima i tehničarima koji imaju duboko razumijevanje procesa Android sistema. Za obične korisnike, pristup ovom načinu rada bez odgovarajućeg znanja može potencijalno dovesti do neželjenih posljedica ili promjena u postavkama uređaja.

Evo nekoliko stvari koje bi trebalo uzeti u obzir:

1. Rizik od promjene postavki: Dok je „*#9900#“ kod sam po sebi ne uzrokuje štetu, unošenje promjena u SysDump modu bez razumijevanja njihovih implikacija može uticati na performanse ili postavke vašeg uređaja.

2. Gubitak podataka: Neke opcije u režimu SysDump mogu izbrisati određene podatke ili evidencije. Neispravno korištenje ovih opcija može dovesti do gubitka podataka ili promjena u ponašanju uređaja.

3. Kompatibilnost: Kod možda neće raditi na svim Samsung uređajima ili verzijama firmvera. U nekim slučajevima može jednostavno prikazati poruku o grešci ili bez efekta.

4. Nenamjerne radnje: Slučajni pritisci na tipku ili netačni unosi mogu dovesti do nenamjernih radnji ili promjena.

5. Nedostatak podrške: Budući da je ovaj način rada prvenstveno namijenjen programerima i tehničarima, ako naiđete na probleme ili neočekivano ponašanje nakon korišćenja koda, redovna korisnička podrška možda neće biti u mogućnosti da vam efikasno pomogne.

U zaključku, dok „*#9900#“ kod omogućava pristup režimu SysDump, generalno se ne preporučuje povremenim korisnicima da koriste ovaj kod osim ako dobro razumiju procese Android sistema i nisu upoznati sa dijagnostikom i rješavanjem problema na svojim uređajima.

Ako niste sigurni da koristite ovaj kod, najbolje je da ga izbjegnete kako biste spriječili neželjene posljedice.

(IT mixer)