Ako vam se čini da se trajanje baterije vašeg pametnog telefona naglo skratilo, možda razlog nije u samom uređaju, već u softveru, a moguće i u vašim pogrešnim navikama

 

Trajanje baterije pametnog telefona je problem sa kojim se kad tad moramo suočiti, zato vam nudimo nekoliko savjeta nakon kojih ćete odustati da nosite punjač svuda sa sobom.

Postavke ekrana, aplikacije, način punjenja telefona, prljavština, promjena temperature, najnoviji softver… sve to može da utiče na trajanje baterije telefona.

 

Aplikacije

 

Aplikacije koje automatski sinhronizuju podatke u pozadini potrošiće više energije – npr. društvene mreže, instant dopisivanje, programi za čitanje novina, vidžeti za vremensku prognozu itd.

Jednostavno možete da provjerite postavke sinhronizacije/osvježavanja u meniju za podešavanje svake aplikacije. Provjeravanje osvježavanja/sinhronizacije aplikacije za vremensku prognozu možete vidjeti u meniju „Settings” (Postavke).

Kada ste zadnji put provjerili koje aplikacije troše najviše baterije? Ako niste, najbolje mjesto da počnete sa istragom su postavke vašeg pametnog telefona. Aplikacije, uglavnom, vole da troše bateriju – neke do te mjere da počnu da ugrožavaju normalno korisničko iskustvo. Niko ne želi da puni telefon nekoliko puta dnevno, ali na sreću – postoji bolje rješenje od odlaska u servis i kupovinu nove baterije.

Popularne aplikacije: Facebook, Snapchat, YouTube, Netflix, Instagram… vole da troše bateriju ako dugo „buljite“ u njih. Svaka aplikacija/upotreba sadržaja koja duži period uređaj drži budnim brzo će potrošiti bateriju – npr. čitanje knjiga, igranje igara, gledanje filmova itd.

Neke aplikacije dostupne u Play Store ili Samsung Apps mogu se preuzeti besplatno, ali da bi se besplatno preuzele, uključuju reklame koje mogu biti vidljive cijelo vrijeme ili da iskaču u različitim trenucima. Takva vrsta aplikacije može da zahtijeva veću potrošnju energije zato što se možda trebaju povezivati sa serverom reklame ili razvojnog studija.

Ako niste sigurni u vezi određene aplikacije trebate da deinstalirate tu aplikaciju i provjerite trajanje baterije u periodu jednog dana. Prije preuzimanja aplikacije iz trgovina za aplikacije, provjerite recenzije drugih korisnika da potvrdite kvalitetu aplikacija.

 

Postavke ekrana

 

Gašenje ekrana nakon dužeg razdoblja ili velika osvijetljenost ekrana povećaće trošenje baterije.

Preporuka je da postavite vrijeme za gašenje ekrana na 30 sekundi i osvijetljenost ekrana na automatsku.

 

Punjenje baterije

 

Jedan od savjeta koji stručnjaci daju, jeste da ne bi trebalo da držite telefon napunjen tokom cijele noći, jer kada to radite, ili puštate da se isključi jer je baterija prazna, skraćujete joj životni ciklus.

Najbolja opcija jeste da punite telefon od 20% do 80%, a na iPhone uređajima koji imaju iOS 13 ili kasniji, to možete podesiti ovako: Settings > Battery > Battery Health & Charging > Optimized Battery Charging. Takođe, možete i da podesite limit na 80%.

Kod Android uređaja stvari nisu baš ovako jednostavne, pa je najbolje da provjerite postavke: Settings > Battery > Battery Usage > Manage Battery Usage > Optimized.

Vijek trajanja baterije možete da produže tako što ćete da provjerite mrvice, prašinu ili prljavštinu unutar porta za punjenje, kao i da činite ono što bi inače trebalo: da ne izlažete telefon ekstremnim temperaturama, i da, kad god možete, birate originalni punjač.

 

Najnoviji softver

 

Svaki proizvođač neprestano poboljšava trajanje baterije optimizacijom softvera. Možete imati koristi ako nadogradite softver na najnoviju verziju.

Softver možete da provjerite u Settings > (More) >About Phone.

 

Štedljivi način rada

 

Trajanje baterije možete produžiti uključivanjem štedljivog načina rada.

To možete da učinite ovdje: Application > Settings >(My device or General)> Power saving.

(IT mixer)