Nove opcije generativne vještačke inteligencije su rezervisane samo za premijum korisnike, odnosno one koji plaćaju pretplatu na YouTube, i biće dostupni u narednih nekoliko nedjelja.

 

YouTube je ove nedjelje objavio da počinje da eksperimentiše sa novim opcijama generativne vještačke inteligencije na svojoj video usluzi.

YouTube će za sada eksperimentisati sa dvije takve opcije. Jedan od njih je alat za razgovor koji koristi vještačku inteligenciju da odgovori na pitanja o sadržaju i da daje preporuke na osnovu upita korisnika.

Alat za razgovor će odgovarati na pitanja koristeći informacije sa YouTube-a i weba, a zahvaljujući njemu korisnici će dobiti „duboki uvid“ u sadržaj koji gledaju. Pored toga što će im dati više informacija o samom videu, AI alat će moći da preporuči sadržaj korisnicima sličan video snimku koji gledaju. Treba naglasiti da će korisnici sa ovim alatom moći da razgovaraju tokom reprodukcije videa, tako da neće morati da prekidaju video koji gledaju.

U početku će alatka biti dostupna samo Android korisnicima u SAD, gdje će se pojaviti na YouTube-u kao opcija „Pitaj“. Iako se pretplatnici koji ispunjavaju ove uslove već mogu prijaviti za novu opciju, ona im neće biti dostupna još neko vrijeme i trenutno se testira među malim brojem korisnika.

 

Komentari ispod videa

 

Druga opcija, koja će biti dostupna samo malom dijelu pretplatnika, omogućiće da se komentari ispod videa slože u zasebne teme, u zavisnosti od sadržaja komentara. Ovakav prikaz komentara u posebnim temama biće posebno interesantan za kreatore sadržaja, odnosno za sve koji objavljuju video zapise ispod kojih korisnici ostavljaju brojne komentare.

Zahvaljujući ovoj opciji, kreatori će moći lakše da prate komentare, odnosno neće morati da prate sve komentare koji su objavljeni, već samo one komentare ili teme koje bi im mogle biti zanimljive. Takođe, kako kaže YouTube, korisnici bi od ovakvih tema mogli da dobiju inspiraciju za kreiranje budućih sadržaja.

„Ove opcije su eksperimentalne i ne moramo uvijek da nagađamo sa njima. Zbog toga počinjemo sa ograničenom dostupnošću i prikupljaćemo mišljenja korisnika“, komentariše nove AI opcije iz kompanije.

Inače, YouTube je ranije uveo neke druge opcije vještačke inteligencije pomoću kojih kreatori mogu da pronađu muziku za svoje video snimke, da koriste alatku za pravljenje pozadine za Shorts itd. Na YouTube Music vještačka inteligencija može da pravi plejliste za koje misli da bi mogle biti zanimljive slušaocima.

(IT mixer)