Istraživači vjeruju da je najstarija crna rupa nastala od kolosalnih oblaka gasa koji su kolabirali u galaksiji pokraj ove sa zvijezdama

 

Otkrivena najstarija crna rupa, kosmička zvijer koja je nastala samo 470 miliona godina nakon Velikog praska.

Nalazi, objavljeni u ponedjeljak, potvrđuju ono što su do sada bile teorije da su supermasivne crne rupe postojale u zoru svemira. NASA-in svemirski teleskop James Webb i rendgenski opservatorij Chandra udružili su se tokom prošle godine kako bi obavili posmatranja.

Obzirom da je svemir star 13,7 milijardi godina, to znači da je starost ove crne rupe 13,2 milijarde godina.

Ono što je naučnike još više zapanjilo je njena veličina – prastara crna rupa je deset puta veća od crne rupe u središtu naše galaksije Mliječni put.

Vjeruje se da najstarija crna rupa ima od 10 do 100 odsto mase svih zvijezda u galaksijama oko nje, a to nije ni blizu majušne mase crnih rupa u Mliječnom putu i okolnim galaksijama, kažu naučnici.

„Prosto je univerzum bio previše mlad da bi ona bila tako čudovišno velika“, rekla je Prijamvada Natarajan, naučnik sa Univerziteta Jejl koji je učestvovao u stvaranju studije.

Istraživači vjeruju da je crna rupa nastala od kolosalnih oblaka gasa koji su kolabirali u galaksiji pokraj ove sa zvijezdama. Dvije su se galaksije spojile, a crna rupa je preuzela.

 

Detektovana pomoću X-zraka

 

Činjenica da ju je Chandra detektovao putem X-zraka potvrđuje „bez sumnje da se radi o crnoj rupi“, prema Natarajani.

„Sa rendgenskim zrakama hvatate gas koji je gravitaciono uvučen u crnu rupu, ubrzava se i počinje svijetliti u rendgenskim zrakama. Ovaj se smatra kvazarom jer aktivno raste i gas je zasljepljujuće svijetao“, rekla je Natarajan.

Samo je teleskop Webb možda uočio crnu rupu koja je 29 milijuna godina starija, prema naučnicima, ali tek treba biti posmatrana rendgenskim zrakama i potvrđena. Natarajan očekuje da će biti pronađeno još ranih crnih rupa – možda ne tako daleko, ali još uvijek prilično udaljeno.

“Očekujemo otvaranje novog prozora u svemiru i mislim da je ovo prva pukotina”, rekla je naučnica.

Dva svemirska teleskopa – Webb i Chandra, koristila su tehniku ​​koja se zove gravitaciono sočivo kako bi povećali područje svemira gdje se nalazi ova galaksija, UHZ1, i njena crna rupa. Teleskopi su koristili svjetlost iz mnogo bližeg klastera galaksija, samo 3,2 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje, kako bi povećali UHZ1 i njegovu crnu rupu mnogo dalje u pozadini.

„To je prilično blijed objekt, a zahvaljujući sreći, priroda nam ga je povećala“, rekla je Natarajan.

(IT mixer)