Sony je najavio najnoviji u svojoj liniji popularnih fotoaparata bez ogledala – model A9 III

 

U pitanju je aparat koji košta 6.000 dolara i ima senzor od 24,6 megapiksela. Sony A9 III je ujedno i nasljednik A9 II modela koji je objavljen prije četiri godine.

 

Najvažnija stvar kod A9 III, međutim, jeste novi zatvarač

 

Naime, A9 III koristi „global“ zatvarač, koji mu omogućava da eksponira svaki piksel u isto vrijeme, tako da nema izobličenja ni na fotografijama ni na video snimku.

Kod većine mirrorless aparata, kao što su Canon R5, Panasonic GH5 i Nikon Z9, postoji rolo zatvarač, koji pravi sliku tako što eksponira red po red piksela, što može dovesti do izobličenja.

Zahvaljujući novoj vrsti zatvarača, A9 III je sposoban za 4K 120fps video bez isjecanja, 120fps 14-bit RAW snimanje sa 192 kadra i AF u realnom vremenu, sinhronizaciju blica pri bilo kojoj brzini zatvarača i maksimalnu brzinu zatvarača od 1/80.000 (1/16.000 tokom neprekidnog snimanja).

Tu su i dodatne funkcije koje omogućavaju fotografima da povećaju brzinu zatvarača bez podizanja prsta sa samog dugmeta.

Do ove sada, A9 serija je bila pomalo zaboravljena, a kada je 2019. godine objavljen A9 II, imao je najnoviju i najbolju tehnologiju, uključujući kontinuirano snimanje od 20 kadrova u sekundi bez zamračenja i senzor od 24,2 megapiksela.

Bio je idealan za profesionalnu sportsku fotografiju, ali je 2021. Sony objavio A1, koji je bio brži i imao bolje performanse, zbog čega je A9 ostao u zapećku. Sada, ima priliku da se vrati na top listu.