U novoj tužbi podnijetoj u Arkanzasu, navodi se da su  gejming kompanije poput Microsoft-a i Epic Games svjesno izazvale zavisnost od igranja video igara kod djece.

Tužba, podijneta 30. oktobra, tvrdi da Microsoft, Epic Games, Activision Blizzard, EA i drugi „koriste patentirane dizajne, algoritme i marketinške strategije koje uključuju zavisne funkcionalnosti i tehnologiju“, što dovodi do zavisnosti.

Ovi dizajni i „zavisne funkcionalnosti“, kako se tvrdi u tužbi, koriste se za prikupljanje podataka o maloljetnicima, predatorske monetizacijske šeme i povratne petlje kako bi se igrači angažovali više.

„Kada je naš sin počeo da igra video igre, nikada nismo očekivali da će postati toliko zavisan da će njegovo obrazovanje ozbiljno patiti, da će izgubiti svaki interes za provođenje vremena sa svojim prijateljima, i da će njegovo fizičko i mentalno zdravlje biti ugroženo“, rekla je Casey Dunn, majka koja je podnijela tužbu u ime svog djeteta.

„Ove kompanije za video igre su ciljale decu i iskoristile ih, stavljajući svoju zaradu ispred svega ostalog. Kao majka, znala sam da moram nešto da preduzmem kako bih osigurala da ne prođu nekažnjeno uništavajući dobrobit i budućnost naše djece.“

Porodica Dunn tuži za novčanu naknadu, promjenu načina na koji se igre dizajniraju i nude, i dodatne „mentalne zdravstvene resurse za porodice koje se suočavaju sa pokušajem liječenja maloljetne dece zavisne od igara“. Advokat porodice, Tina Bullock, veruje da je zavisnost od video igara ozbiljan problem koji treba shvatiti ozbiljno.

„Zavisnost od igara je ozbiljan poremećaj koji krade živote dece i razara porodice širom zemlje“, rekla je Bullock.

„Roditelji poput mene često greše misleći da su oni krivi kada njihovo dete postane zavisno, ali kroz ovaj sudski proces se nadamo da ćemo otkriti ove sramne akcije, prevare i manipulacije djece od strane ovih kompanija zarad sopstvene finansijske dobiti.“

Ovo nije prvi slučaj tužbe protiv gejming kompanija zbog ovisnosti, prošle godine smo pisali o još jednom slučaju tužbe zbog zavisnosti od igranja video igara, pogledajte ovdje kakav  je bio epilog.