Nagib monitora od 22° ulijevo je najbolji radni prostor na ekranu monitora, koji ima odnos stranica 32:9

 

Linux je jedini OS koji podržava dijagonalni režim monitora, koji možete podesiti na bilo koji nagib koji želite.

Koristeći ovu priliku, Linux programer koji je postao nezadovoljan trenutnim izborom podešavanja monitora koje nude operativni sistemi Windows i Mac OS, odnosno pejzažni ili portretni režim, zalaže se za dijagonalni način računarstva. Dakle, programer Daniel Feldman iz Melburna tvrdi da je 22° „savršena rotacija“ za razvoj softvera.

Mnogi PC entuzijasti imaju jake preferencije za podešavanja monitora. Neki više vole ultra široke i zakrivljene ekrane, dok drugi traže kvadratne razmjere sa ravnim ekranima.

Višestruki monitori su takođe popularni među iskusnim korisnicima. Ali šta ako imate ultraširoki monitor i izbor vertikalnog i horizontalnog režima vam ne odgovara? Daniel je bio u upravo takvoj situaciji i odlučio je da koristi svoj lijep podesivi stalak i Linux xrandr (x resize and rotate) alat, da pokuša da pronađe najbolji ugao slike za potrebe razvoja softvera.

Nakon dugotrajngm testiranja, pokazalo se da nagib od 22° ulijevo nudi najbolju sliku za rad programera. Ova rotacija je obezbijedila najbolji radni prostor na ekranu monitora, koji ima odnos stranica 32:9.

„Mislim da je ovo najbolja orijentacija monitora za razvoj softvera“, prokomentarisao je programer.

„Pruža najveću dužinu reda i više ne morate da brinete o tom dosadnom ograničenju od 80 kolona“ , rekao je Daniel.

ekran pametnog telefona

Ako imate monitor sa istim odnosom širine i visine, ugao od 22° bi takođe mogao da vam odgovara. Međutim, ljudi sa drugim nekonvencionalnim potrebama rotacije monitora mogu da koriste xssfoxov javascript kalkulator za generisanje komande xrandr iz Linux-a.

Imajte na umu da su korisnici Windows-a sa AMD i Nvidia drajverima trenutno ograničeni na primjenu samo rotacije ekrana u koracima od 90°, isto kao i korisnici MacOS-a.