Google je optužen da prati aktivnost pregledanja u Chrome-u čak i kada je bio postavljen na „inkognito režim“

 

Google je pristao na nagodbu u kojoj će platiti pet milijardi dolara tužiocima koji su tužili kompaniju zbog kršenja privatnosti praćenjem njihovih onlajn aktivnosti, uprkos tome što su bili u „inkognito režimu” kada su koristili Chrome.

Američki okružni sudija Yvonne Gonzalez Rogers odgodila je u četvrtak zakazano suđenje za slučaj u Kaliforniji, nakon što su advokati rekli da su postigli preliminarnu nagodbu.

Grupna tužba je podnijeta 2020. godine i uključuje „milione“ korisnika Google-a od juna 2016. godine. Njihovi advokati su tražili „najmanje 5 000 dolara odštete po korisniku“ zbog kršenja zakona o privatnosti Kalifornije.

Uslovi nagodbe nisu objavljeni. Međutim, očekuje se da će advokati podnijeti zvaničnu nagodbu sudu na odobrenje do februara 2024. godine.

 

Neopisiva riznica informacija

 

Google je optužen da prati aktivnost pregledanja u Chrome-u čak i kada je bio postavljen na „inkognito režimu“, podešavanje privatnosti koje uklanja podatke o aktivnostima sa uređaja koji se koristi, ali dozvoljava posjećenim stranicama da prate korišćenje. Tvrdi se da je to omogućilo Google-u da postane „neopisiva riznica informacija“ dobijenih prikupljanjem ličnih podataka vezanih za društvene krugove i navike kupovine, ali i „potencijalno neprijatnih stvari“.

Google se branio rekavši da je bio transparentan u vezi sa prikupljanjem podataka u anonimnom režimu, rekavši da je omogućio operaterima sajtova da „bolje procijene učinak svog sadržaja, proizvoda, marketinga i još mnogo toga“, prenio je Bi-Bi-Si.

Ovog ljeta sud je odbio Google-ov zahtjev da odbaci tužbu jer nije bilo jasno u kojoj mjeri je kompanija upozorila korisnike da se prikupljanje podataka i dalje odvija u režimu privatnosti. Sporazum omogućava Google-u da izbjegne teško suđenje, ali i ovaj slučaj baca novo svjetlo na to kako velike tehnološke kompanije manipulišu korisničkim podacima i koliko je (ne)jasan način na koji biznis komunicira sa korisnicima njihovih usluga.

Google se suočava i sa drugim tužbama koje osporavaju njegovu praksu pretraživanja i digitalnog oglašavanja.

Ranije ovog mjeseca, tehnološki div rekao je da će platiti 700 miliona dolara za nagodbu u tužbi koju je pokrenula grupa američkih država koje su optužile Google poništavanja konkurencije u Play Store na Android uređajima.

To se dogodilo nekoliko dana nakon što je izgubio bitku na američkom sudu od kompanije Epic Games. Kompanija za video-igre tužila je Google 2020. godine jer je svoju trgovinu aplikacija nezakonito učinio dominantnom nad konkurentima.

(IT mixer)