Prema izvještajima, kompanija je započela dizajniranje procesora koji su kompatibilni s Microsoftovim operativnim sistemom. Međutim, kompanija to radi tiho, bez velike najave. Nvidia ima za cilj takmičiti se s Intelom, koji je jedan od vodećih proizvođača čipova za računare.

 

Nvidia navodno planira početi prodaju čipova već 2025. godine

 

Ova inicijativa je dio Microsoftovog šireg cilja da bude konkurentniji Appleovim procesorima baziranim na Arm arhitekturi. Prema preliminarnim podacima za treći kvartal, Apple je gotovo udvostručio svoj tržišni udio od kada je prije tri godine lansirao Apple Silicon baziran na Arm arhitekturi. Appleovi čipovi za Mac kombiniraju performanse, uključujući i veštačku inteligenciju na čipu, i trajanje baterije na način koji čipovi Intela još uvijek nisu uspjeli postići.

Nvidia već ima iskustva s čipovima baziranim na Arm arhitekturi, ali su oni dizajnirani za data centre. Nvidia je 2020. godine najavila planove za kupovinu Arm Holdings za 40 milijardi dolara. Međutim, kompanija je odustala od tog posla početkom 2022. godine.

Navodno, i AMD se priprema za lansiranje čipova za računare baziranih na Arm arhitekturi već od 2025. godine. Obje kompanije će se pridružiti Qualcommu, koji proizvodi čipove za laptop računare od 2016. godine. Prema izvještajima, ekskluzivni sporazum između Qualcomma i Microsofta za dizajn čipova na Arm arhitekturi ističe 2024. godine. Kada sporazum istekne, to znači da će i drugim kompanijama biti dozvoljeno da se uključe i razvijaju svoje čipove bazirane na Arm arhitekturi.

„Microsoft je iz devedesetih godina naučio da ne želi ponovno ovisiti o Intelu, ne želi ovisiti ni o jednom dobavljaču“, izjavio je Jay Goldberg, izvršni direktor konzultantske firme D2D Advisory. „Ako Arm čipovi budu prihvaćeni za upotrebu na računarima, kompanija nikada neće dozvoliti da Qualcomm bude jedini dobavljač.“

S obzirom na to da Microsoft polaže velike nade u generativnu vještačku inteligenciju, razvoj budućih čipova vjerojatno će se usmjeriti na tu oblast. Kompanija je navodno pozvala proizvođače čipova da implementiraju napredne mogućnosti umjetne inteligencije u svoje čipove. Nedavno je Microsoft lansirao Windows Copilot, koji koristi chatbot i odgovara na pitanja direktno unutar Windows okruženja.

(Engadget)