Gume bez vazduha smanjuju potrebu za klasičnim gumama za najmanje 200 miliona godišnje

 

Michelin je jedna od nekoliko kompanija koje razvijaju gume bez vazduha ali njihova praktična implementacija na tržištu se do nedavno činila veoma daleka. Ipak, sada kompanija najavljuje da će do 2024. godine ponuditi gume bez vazduha.

Riječ je o gumama koje su ojačane staklenim vlaknima čime se dobiva jači gazni sloj i čime se eliminiše potreba za pritiskom vazduha. Gume su praktički prozirne i može se gledati kroz njih.

Guma otporna na probijanje je zasnovana na konceptu „Tweel“ koji je razvila kompanija. To znači da ove pneumatske gume neće moći pući, propustiti pritisak ili se izravnati.

carVertical banner - sponsored

Michelin Uptis pneumatske gume

Michelin Uptis pneumatska guma je napravljena od tri materijala. Ima gumu za gazeći sloj, jedinstvenu smolu ugrađenu od fiberglasa za ojačanje i aluminijum za krakove točkova.

Poboljšanja u arhitekturi i kompozitnim materijalima omogućavaju gumama da izdrže opterećenja uz male napore pri velikim brzinama. Uptis gume se mogu upotrebljavati na sadašnjim automobilima, a takođe su potpuno kompatibilne sa budućim rješenjima poput autonomnih, električnih ili usluga deljene mobilnosti.

Prednosti su mnogobrojne. Od toga da ekseri više ne predstavljaju prijetnju do toga da rezovi na bočnim stranama guma koji su čest problem, s ovakvim gumama postaju prošlost. Pored toga, nema više potrebe za provjeravanjem naduvanosti guma, nema potrebe za rezervnim gumama, dizalicama i sličnom opremom.

 

Michelin Uptis „zelene gume“

 

Osim toga, Michelin Uptis pneumatske gume su i “zelene gume” jer će njihova upotreba smanjiti potrebu za proizvodnjom tradicionalnog modela guma. Kompanija tvrdi da bi ova guma mogla uštediti 2 miliona tona otpadnog materijala godišnje. Inovativna tehnologija čini ovu gumu bezbjednijom, efikasnijom i ekološki prihvatljivijom.

Procjenjuje se da će nova vrsta gume smanjiti potrebu za klasičnim gumama za najmanje 200 miliona godišnje.

Uprkos svim ovim prednostima, postoji još mnogo informacija koje tek treba otkriti. Koliko će koštati nove gume? Kako će uticati na bezbjednost? Kako će uticati na iskustvo vožnje? Koliko su bučne i još mnogo drugih pitanja.

Kako god, gume bez vazduha su značajan napredak ako uzmemo u obzir da klasične gume datiraju još iz vremena motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.