„Do kraja godine očekujemo dolazak Škode u Kragujevac, što je sada već sasvim izvjesno“, najavio je gradonačelnik Nikola Dašić

 

Kompanija „Škoda“ počinje proizvodnju tramvaja u MIND Parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

„Ovo je velika vijest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbjeđuju ne samo nova radna mjesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svjetskim trendovima“, istakao je Dašić.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila.

„Škoda Transportation“, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i željeznicu.

 

„Škoda“ u MIND Parku

 

„Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom ‘Škoda Transportation‘, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati „Škodu“ u MIND Parku – najvećem centru za željezničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije“, kazao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač „Mind grupe“.

Dugo smo veoma uspješni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cijenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje željezničkih vozila grupe MIND, koji može da nam obezbjedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region. Pored povećanja proizvodnje kapaciteta „Škoda Transportation“ direktno u regionu gdje će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila“, kaže Zdenek Majer, potpredsjednik i član Upravnog odbora „Škoda Transportation“ grupe.

Inače, proizvodi kompanije „Škoda Transportation“ uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse.

„Škoda Transportation“ ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su „Škoda elektrik“, „Škoda vagonka“ ili „Škoda pars“. Međutim, druge kompanije su takođe u Njemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.