Microsoft ulaže milijardu dolara za razvoj tehnologije koja može ukloniti ugljen dioksid iz atmosfere

 

Microsoft je obećao da će postati „ugljen dioksid negativan“ do 2030. te da će iskoristiti svoju tehnologiju, moć i uticaj kako bi smanjio emisiju ugljen dioksida u cjelokupnoj privredi.

Inicijativom Microsofta, predstavljenom ove sedmice, tehnološki div je sebi  zadao cilj da do 2030. eliminiše više ugljen dioksida iz okoliša nego što emituje svake godine.

Microsoft tvrdi da će do 2050. ukloniti ugljen dioksid ekvivalentno ukupnoj količini emisije Microsofta od osnivanja prije 45 godina.

Microsoft je objavio da će pritisnuti dobavljače, kupce i političare da smanjuju emisiju ugljen dioksida te da će investirati milijardu dolara u sljedeće četiri godine kako bi ubrzao razvoj tehnologije za uklanjanje ugljen dioksida iz atmosfere, što je „tehnologija koja danas ne postoji u potpunosti“, rekao je predsjednik Microsofta Brad Smith na prezentaciji plana u Microsoftovom kampusu u Redmondu.

Ovim, kako je rekao Smith, „fantastičnim“ projektom, Microsoft postaje tehnološka kompanija koja čini najviše u borbi protiv klimatskih promjera. Na primjer, Microsoftov rival Amazon obećao je postati „karbon neutralan“ do 2040.

(Index via HINA)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.