Ekipi u Microsoftu od velike je važnosti tržište sajber bezbjednosti i u tom smjeru bi mogle ići njihove buduće investicije.

Od kada je Satja Nadela preuzeo kormilo Microsofta, kompanija je potrošila više od 100 milijardi dolara na akvizicije. Najzvučnije ime je ono najsvježije – preuzimanje Activision Blizzarda za skoro 70 milijardi dolara, koje još regulatori moraju da odobre. Prije toga najveća akvizicija bio je LinkedIn (više od 26 milijardi dolara), a od poznatijih imena, Microsoft je kupio još i Mojang, Bethesdu, ZeniMax Mediu i GitHub.

Najnovije informacije sugerišu kako je Microsoftu sada na radaru Mandiant, kompanija poznata po svom softveru za sajber bezbjednost, a cijena potencijalne akvizicije, prema izvještajima medija, trebala bi da iznosi oko 4,5 milijardi dolara.

Sajber bezbjednost danas je najveća prijetnja kompanijama, upozorio je prilikom nedavne objave poslovnih rezultata Satja Nadela.

Upravo je tržište sajber bezbjednost trenutno najzanimljivije Microsoftu pa na njemu, pored Mandianta, traže nove potencijalne mete za preuzimanja. Prošle godine su kupili nekoliko manjih startupa kao što su CloudKnox Security, RiskIQ i CyberX, a ove godine traže nove kompanije čija bi rješenja mogla implementirati u svoj bezbjednosni portfolio.

Ovo tržište im je posebno važno jer je, objašnjavaju na CNN-u, bezbjednost unosan posao koji putem godišnjih pretplata konstantno generiše novih prihod i pomaže Microsoftu u privlačenju novih korporativnih klijenata koji će se tako lakše odlučiti na korišćenje njihovih postojećih cloud rješenja i servisa.

Prošle godine prihodi od rješenja za sajber bezbjednost iznosili su više od 15 milijardi dolara, što je povećanje od 45 odsto u odnosu na godinu dana ranije.

(B92)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.