Ranjivost računara sa Windows oprativnim sistemom, koji koriste 64-bitne Intel i AMD procesore, mogla bi hakerima da omogući pristup lozinkama, privatnoj komunikaciji i drugim podacima koji se čuvaju u kernel memoriji operativnog sistema.

Zbog toga se korisnicima savjetuje da ažuriraju softver svojih računara kako bi izbegli rizik od „SWAPGS napada“ procesora.

Osjetljivost na potencijalne napade primjećena je kod Intelovih procesora proizvedenih od 2012. godine do danas. Sa druge strane, iz AMD-a negiraju da su njihovi procesori osjetljivi na napade.

Microsoft je objavio upozorenje za korisnike Officea

Kompanija iz Redmonda je zato udružila snage sa proizviđačma procesora, kako bi zajedno pronašli rješnje problema.

Prva ažuriranja koja ispravljaju ovu ranjivost Windows-a objavljena su još 9. jula, a svi koji su ih instalirali obezbijedili su svoje računare od potencijalnih napada.

I pored toga što se opasnost povećava sa povećanjem broja ranjivih procesora, stručnjaci ističu da napadači najverovatnije ne ciljaju obične korisnike. Naime, SWAPGS napadi zahtijevaju mnogo više vremena, pa je malo vjerovatno da će oni biti usmjereni na računare koji ne sadrže onu vrstu informacija koja može da posluži kao sredstvo za ucjenu ili osnova za neki još ozbiljniji napad.

Procurio novi izgled Windows 10 start menija? | VIDEO

Upkos takvim tvrdnjama, napadači koji imaju dovoljno resursa i znanja da iskoriste ranjivost 64-bitnih procesora, mogli bi da dođu do vitalnih informacija. I pored toga, malo je verovatno da će se „ozbiljni“ hakeri, čiji je cilj da na takav način dođu do novca, odlučiti za ovakvu vrstu napada.

(B92 via Forbes)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.