Microsoft se odlučio zaštititi u slučaju moguće katastrofe tako što je uskladištio svoj izvorni kod u u tajnu artičku špilju

 

Sjeverno od najsjevernijeg dijela naseljene Norveške nalazi se tajna špilja u kojoj Microsoft skladišti stvari potrebne u slučaju apokalipse. A pritom nije voda, hrana ili nešto opipljivo već je to izvorni kod s GitHuba, koji sadrži sve ono što je na njemu ikad postojalo.

Microsoft je odlučio pripremiti sebe, ali i kompaniju koju je kupio prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara na mogući scenario katastrofe.

Naziv arhiva je Arctic World Archive, nalazi se u Svalbardu, koji se nalazi između naseljenog dijela Norveške i Sjevernog pola.

U okolini živi svega dvije hiljade ljudi, što znači da je Microsoft izabrao dobru lokaciju da uskladišti ono šta mu je toliko vrijedno.

Pročitajte još: Microsoft pobijedio Amazon u trci za Pentagonov ugovor vrijedan 10 milijardi dolara

Podaci se nalaze na specijalizovanom ultra izdržljivom filmu, koji je prekriven čeličnim nerđajućim prahom, što znači da može izdržati 750 godina do propadanja, a prema optimističnijim prognozama je moguće da izdrži i dvije hiljade godina.

Prije no što potpuno iščezne, prošlo bi još nekoliko hiljada godina, tako da i neka druga, buduća civilizacija ima priliku doći do njih..

A najviše prostora zauzima GitHub s čak 200 ploča punih podataka. Svaka od njih ima 120 gigabajta softverskog koda. Na primjer, prva među njima sadrži kod na kojem se temelje Android i Linux.

Osim njih, uskladišteni su kodovi još oko šest hiljada aplikacija koje su od velike važnosti u današnjem vremenu.

Hakeri u cijeloj ovoj priči ne mogu doći na svoje jer su podaci uskladišteni offline, pa se do njih može jedino fizički, šta je „malo“ teško s obzirom na poziciju špilje u kojoj se sve skupa nalazi.

A da bude još teže, za neovlašćeno pristupanje podacima brine se trezor koji se nalazi unutra.

U njemu se nalaze sve ploče s podacima, neprobojan je i već osigurava vatikanski arhiv, recept za posebni McDonald’sov umak i mnoštvo drugih, za ljude bitnih stvari.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.