Prije nekoliko dana pisali smo kako Amazon postaje najveći saradnik Pentagona, međutim kocka se ipak prevrnula na stranu Microsoft-a koji je dobio ugovor vrijedan 10 milijardi dolara.

Američka vlada ipak je dodijelila kompaniji Microsoft ogroman Cloud ugovor vrijedan 10 milijardi dolara, potvrdilo je Ministarstvo odbrane. Poznat kao zajednička odbrambena infrastruktura preduzeća (JEDI), ugovor će Pentagonu pružiti usluge u Cloud-u za osnovno skladištenje i napajanje sve do obrade umjetne inteligencije, mašinskog učenja i mogućnosti obrade radnih opterećenja kritičnih za misiju.

Za Microsoft je to ključni ugovor, jer se kompanija bori protiv Amazona zbog dominacije „oblaka“, a neko vrijeme je bilo u zraku hoće li Microsoft ili Amazon osvojiti ovaj konkretni ugovor. IBM i Oracle eliminisani su iz ponude još u aprilu, ostavljajući samo Microsoft i Amazon kao jedine kompanije koje su mogle ispuniti uslove. Ugovor je kontroverzan tokom cijelog postupka davanja ponuda, a Oracle je izgubio pravni izazov nakon što je tvrdio da ugovor ima sukob interesa.

Američki predsjednik Donald Tramp se čak uključio tokom postupka davanja ponuda, rekavši da je vlada gledala na ugovor nakon što je „dobila ogromne pritužbe“ konkurenata na Amazon i Microsoft. Trump je bio kritičar Amazona i njegovog izvršnog direktora Jeffa Bezosa zbog poreskih aranžmana kompanije.

 

Kompanija je pobijedila, ali da li će i zaposlenici?

 

Iako će se dodjela ugovora, koji će trajati 10 godina, smatrati velikom dobitkom za Microsoft, zaposlenici možda neće nužno pristati. Hiljade zaposlenih Googlea protestvovalo je protiv učešća tehničkog giganta u AI programu Pentagona „putnik“, zvanom Project Maven. Google je na kraju bio prisiljen da odstupi od posla i nije bio dio konačnog postupka nadmetanja za ovaj ugovor.

Zaposlenici Microsofta pozvali su i kompaniju da odustane od svog američkog ugovora HoloLens, koji bi na kraju mogao osigurati više od 100.000 povećanih stvarnih hadset-ova za izmjenjenu realnost za borbu i osposobljavanje u vojsci. Microsoft i dalje poštuje ugovor, a američka vojska već koristi modifikovane HoloLens 2 headsetove za vojnike.

(TheVerge)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.