Google Android 10 već se nalazi na Esential, Xiaomi i OnePlus smartfonima, a Google očekuje da će do kraja godine nadogradnja stići na modele proizvođača ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion i Vivo.

Nakon što je Google predstavio svoj Android 10 operativni sistem, još ima puno posla da bi on došao do korisnika.

Naime, kompanija mora raditi na implementaciji, to jest dogovorima s proizvođačima smartfona kako bi pustili nadogradnju na najnoviju verziju Androida na svoje modele smartfona.

To nekada i nije tako lako, jer proizvođači moraju uložiti određeno vrijeme i rad kako bi svi uređaji na vrijeme dobili nadogradnju.

Pročitajte još: Microsoft Surface Duo će imati kameru svjetske klase

Kada je predstavio Android 8.0 Oreo, Google je uveo Project Treble, koji je donio modularnu bazu za Android i znatno olakšao kompanijama da pravovremeno ažuriraju svoje uređaje.

Google je objavio prikaz toka nadogradnje uređaja na nove verzije Androida, iz kojih se vidi da je Android 9 Pie u prvoj godini prihvaćen najbrže i drži udio od 22.6% cijelog Android ekosistema.

Project Treble je odigrao važnu ulogu, ali takođe i saradnje koje je Google postigao s mnogim proizvođačima smartfona.

Iz Google-a tvrde kako je nadogradnja na Pie trajala 3 mjeseca kraće od nadogradnje na Oreo, tako da očekuju da će nadogradnja na Android 10 trajati još kraće.
Neke kompanije, poput Essential, Xiaomi i OnePlus, imaju Android 10 na svojim uređajima, a Google očekuje da će se još proizvođača priključiti i pustiti nadogradnju na Android 10 do kraja ove godine.

Imena koja Google navodi su ASUS, LG, Motorola, OPPO, Realme, Samsung, Sharp, Sony, Transsion i Vivo.

(racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.