Microsoft u SAD prijavio čudan patent zasnovanog na tehnologiji koja koristi vaš mozak za rudarenje kriptovaluta

 

Nedavna prijava patenta u SAD-u sugeriše da Microsoft radi na takozvanom proof-of-work algoritmu koji bi koristio moždane talase (i druge biometrijske podatke) za rudarenje kriptovaluta

U patentu koji nosi naziv „Sistem kriptovaluta koji koristi podatke fizičke aktivnosti“, Microsoft predlaže korišćenje senzora na tijelu korisnika. On bi na server prenosio podatke o aktivnosti njegovog tijela, poput aktivnosti mozga i protoka krvi i kretanja.

Korisnici bi bili ohrabreni da izvršavaju zadatke, tokom kojih bi fizička aktivnost pri tom specifičnom zadatku bila korišćena za rudarenje kriptovaluta.

Na primjer, ako pogledate određeni zadati oglas, koristite određene internet usluge i slično, senzor bi se aktivirao i sve vaše biometrijske podatke prilikom izvšavanja tog zadatka, pretvorio u snagu za rudarenje kriptovalute.

Ta aktivnost zapravo bi zamijenila „masivni računarski rad“ koji klasično rudarenje kriptovaluta zahtjeva. Dok bi se prikupljeni podaci smatrali dokazanim radom (proof of work).

Nije loše dodati na sve to da bi se potrošnja električne energije svela na zanemariv nivo, što se samog rudarenja tiče, jer klasični mineri naprosto gutaju kilovate, megavate i gigavate električne energije (ovisno o tome ko i koliko rudari).

 

Rudari na nesvjesnom nivou

 

Prema opisu patenta, senzor bi bio sposoban prikupljati moždane talase, uključujući gama i beta talase, koji uključuju učenje, pamćenje i logičko razmišljanje te alfa zrake, koje su povezane s podsvijesti.

Microsoft ističe činjenicu da bi rad koji bi korisnici napravili, bio na „nesvjesnom“ nivou.  To sugerše da bi u čitavoj toj priči alfa valovi bili zapravo najbitniji. U praksi bi to značilo da je rad onog trenutka kad se korisnik koncentriše na obavljanje svakodnevnih zadataka i obaveza.

Sve to zvuči kao totalna naučna fantastika. Pitanje je koliko bi ljudi bilo željelo da preda moć svog mozga Microsoftu, bez obzira na nagradu u kriptovaluti.

Isto tako, riječ je tek o patentu pa stvarnu tehnologiju koja bi zaista radila sve to možda nećemo da vidimo još dugo vremena. Možda nikad.

A dok se to (ako se uopšte) dogodi, rudarenje kriptovaluta obavljaće isključivo računari i specijalizovane mašine.

(IT mixer/Tech Radar)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.