Revolucionarni motor koji su dizajnirali inženjeri sa MIT-a obećava da će promijeniti pravila igre u nastojanjima da se elektrifikuju veći avioni. Ovaj inovativni motor, kada bude potpuno operativan, proizvodiće impresivnih jedan megavat snage, a pri tome će zadržati težinu i veličinu koja je uporediva sa postojećim malim aero-motorima.

Osnovna ideja i potencijal primene električnih aero-motora

Osnovna ideja ovog projekta je razvoj avionskog sistema koji pokreće električna energija. Ovaj motor može se besprekorno integrisati sa različitim izvorima energije kao što su baterije ili gorivne ćelije. Takva konfiguracija bi pretvarala električnu energiju u mehaničku energiju, pogonivši propelere aviona. Osim toga, mogao bi sarađivati sa tradicionalnim turboventilatorskim mlaznim motorima, funkcionišući kao hibridni sistem koji nudi električnu propulziju tokom određenih faza leta.

Detalji o motoru i njegovoj tehnologiji

Zoltan Spakovszky, vođa ovog ambicioznog projekta, istakao je značaj ovakvih motora u zelenoj tranziciji avijacije. Električni motor razvijen na MIT-u i pripadajuća elektronika su kompaktna čuda. Otprilike veličine standardne putne torbe i težine manje od prosečne odrasle osobe, oni se hvale složenim dizajnom. Osnovni komponenti motora uključuju rotor visoke brzine obložen magnetima, stator sa komplikovanim bakrenim namotajima, naprednim sistemom za hlađenje i modernim elektronskim napajanjem koje se sastoji od 30 prilagođenih kola.

Budući razvoj i zaključak

Visoka brzina motora zahtijeva brze promjene magnetnih polja, što se postiže visokofrekventnom izmjenom na kolskim pločama. Da bi potvrdili robusnost svog dizajna, tim je rigorozno testirao svaku komponentu. Gledajući unapred, potencijalne primene ovog električnog motora su ogromne. Spakovszky je zaključio s optimizmom, hvaleći saradnju na MIT-u i naglašavajući važnost rešavanja klimatskih izazova u budućnosti.

(IT mixer / Techbriefs)