Kompanija Baidu, tehnološki gigant iz Kine, izjavila je da njihov AI chatbot poznat kao ERNIE Bot sada koristi više od 100 miliona ljudi. ERNIE je predstavljen 16. marta i poznat je po sposobnosti pružanja preciznih, logičnih i jasnih odgovora koji se mogu porediti s ljudskim odgovorima.

Svestrane sposobnosti ERNIE Bota

Suosnivač i izvršni direktor Baidu-a, Robin Li, predstavio je ERNIE Bot u pet ključnih oblasti. To uključuje književnost, poslovno pisanje, matematiku, kineski jezik i različite modalitete kao što su tekst, slika i zvuk.

Ernie bot, koji se može koristiti na engleskom uz svoj primarni jezik kineski, zahtijeva kineski mobilni broj za registraciju korisnika. Aplikacija se na mandarinskom kineskom zove „Wenxinyiyan“.

Pozadina imena ERNIE

Ime ERNIE je skraćenica od „Enhanced Representation through Knowledge Integration“. Ova skraćenica se može prevesti kao „Poboljšano predstavljanje kroz integraciju znanja“.

Ažuriranje na tržištu

U oktobru je Baidu predstavio ažuriranu verziju ERNIE 4.0, koja je po kapacitetu memorije sada konkurentska američkom proizvodu ChatGPT-4.

Dionice Baidu-a su zatvorile 3% više u američkom trgovanju, zadržavši dionice na blagom porastu za 2023. Kompanija nije precizirala da li su brojevi korisnika Ernie botova aktivni ili za određeni vremenski period.

Microsoft koji podržava OpenAI rekao je u novembru da ChatGPT ima oko 100 miliona aktivnih korisnika nedjeljno. Chatbot nije službeno dostupan u Kini, ali se može koristiti na kineskom jeziku.

(IT mixer)