Ovo je način na koji Google radi prevlačenjem prstom (swipe) na Pixel-u

Googleov prelazak sa tradicionalne Android navigacije na tri tastera ka prebacivanju na gestikulacije na Pixel 3 bio je pomalo grub. Čini se da Google razmišlja o stvarima i poboljšava Pixelove gestikulacije za Android Q, ali druge kompanije su već došle do boljih pristupa. Motorola je izbacila najbolji do sada.

„Navigacija jednim tasterom“ uvedena sa Moto Z3 Play-om je takođe dostupna na mnogim telefonima kompanije koji su izašli od tada, uključujući nove Moto G7, G7 Power i G7 Play. Možda ne mislite da postoji dobar razlog za prelazak na android gestikulacije; to ne mora nužno da doprinese iskustvu upotrebe vašeg android uređaja ili olakšavanja bilo čega. Ali, barem u slučaju Motorole, ima smisla, lako se pamti i konzistentan je.

Evo par uputstava za  Moto gestove:

Prvo, omogućite navigaciju jednim dugmetom iz aplikacije Moto.

U startu, Moto G7 i ostali Motorola telefoni dolaze sa uobičajenom opcijom sa tri virtualna dugmeta. Da biste umesto toga koristili navigaciju pokretom, jednostavno otvorite aplikaciju Moto koja je unaprijed instalirana na telefonu i uključite navigaciju pomoću jednog tastera. Kada to uradite, vodićete se kroz kratki tutorijal o svim akcijama gestikulacija i šta oni rade.

Da biste se vratili na početni ekran, dodirnite traku na dnu ekrana.

Ovaj je svakako najlakši. Navigacijska traka je mjesto gdje bi se obično pojavljivala početna ikona, tako da ima smisla da jednom tapkanje čini upravo ono što bi uradila početna ikona.

Prevucite prstom prema gore sa bilo kog mjesta na početnom ekranu da biste došli do liste aplikacija.

Ovo je jedan suptilni dodir koji stvarno simpatičan. Ako želite doći do ladice aplikacije i preskočiti višenamjenski izbornik Android 9 Pie, jednostavno povucite prema gore s bilo kojeg mjesta na početnom zaslonu koji nije virtualna traka. To je mnogo lakši gest nego morati povući mnogo više za ladicu, što morate da uradite na Pixel-u.

Kratko povucite prstom prema gore od virtuelne trake da biste ušli u multitasking.

Ako želite pregled aplikacija koje ste nedavno otvorili, samo pervucite prstom od virtuelne trake prema gore i bićete prebačeni na aplikaciju Android 9 Pie app. Zapamtite da se tekst može kopirati i zalijepiti između tih multitasking pregleda prozora.

Prevucite prstom nadesno da biste se prebacivali između dve nedavno korišćene aplikacije.

Ako ste u situaciji da često mijenjate između dve aplikacije, ne morate da otvarate potpuni multitasking prikaz da biste prešli između njih. Umjesto toga, brzo idite desno do virtuelnog dugmeta i preći ćete iz jednog u drugi.

Prevucite lijevo da biste se vratili.

Androidovo dugme za povratak može biti pomalo nekonzistentno i nepredvidivo u smislu onoga što će ponekad uraditi, ali ako ga često koristite, možete da uradite tu akciju tako što ćete prevući lijevo na navigacionoj traci sa jednim tasterom.

Držite pritisnutu navigacijsku traku jednim dugmetom da biste pristupili Google pomoćniku.

Na kraju, ako želite nešto da pitate Google svojim glasom ili da date Google Assistantu komandu, možete stići tamo tako što ćete držati navigacijsku traku.

Izvor: theverge.com