Ako ikad naiđete na ozbiljne probleme s vašim Androidom ili ako ga planirate prodati, htjećete da napravite fabričko resetovanje uređaja. Pitanje je, doduše, koliko će ono sačuvati vaše privatne podatke

 

Fabričko resetovanje je proces koji je moguće odraditi na pametnom uređaju poput telefona i tableta. On briše vaše lične podatke i uređaj vraća u stanje u kojem je izašao iz fabrike.

Razlozi zašto bi pribjegli fabričkom resetovanju je prije svega prodaja smartfona. Velike su šanse da ne želite da kupac ima pristup vašim podacima, što znači da ćete telefon pokušati ‘obrisati’ prije nego ga proslijedite nekom drugom.

Drugi razlog za brisanje je digitalni nemar. Možda ste telefon natrpali hrpom aplikacija koje su prčkale po postavkama i polako ga učinile beskorisnim.

Pokretanjem fabričkog resetovanja uređaja sve te aplikacije ćete izbrisati i dobiti priliku da ponovno instališete samo one koje su vam apsolutno potrebne.

 

Kako fabrički resetovati uređaj?

 

Vaš Android dolazi s opcijom za fabričko resetovanje koja se nalazi duboko u postavkama. Sam proces resetovanja je, doduše, prilično jednostavan.

Vodite računa da prije resetovanja odradite bezbjedonosno skladištenje svih vaših podataka, kako biste ih spasili od uništenja. Isto bi bila dobra ideja uskladištiti i postavke aplikacija, listu vaših omiljenih aplikacija, medijske datoteke poput fotografija, videa, muzike i tako dalje.

Pročitajte još: Baterije telefona ne treba puniti noću

Nakon što ste obavili skladištenje podataka, otiđite u postavke uređaja i skrolajte sve do dna i birajte stavku System. Tamo ćete vidjeti hrpu postavki i opciju za napredni rad s uređajem skrivenima u kategoriji Advanced. U ovom izborniku pronaći ćete stavku Reset Option i birati Erase all data (fabričko resetovanje). Izaberite je pritiskom prsta.

Nakon ovoga biste trebali da viditi upozorenje u kojem vas sistem podsjeća da ćete izgubiti sve podatke.

U novijim verzijama Androida vidjećete i listu profila na koje ste prijavljeni, što znači da ćete u nekim slučajevima prvo morati da izbrišete profile s uređaja ulaskom u za to predviđen meni, pa tek onda pribjeći fabričkom resetovanju.

Kada ste sigurni da želite sve izbrisati, samo potvrdite izbor na dnu ekrana i upišite svoj PIN ili lozinku.

Nakon što se uređaj izbriše, on će se pokrenuti kao nov i moći ćete sve da odradite ispočetka.

 

Koliko je fabričko resetovanje sigurno?

 

U doba ranijih Androida, svi podaci koji su se nalazili na vašem uređaju mogli su biti ‘spašeni’ nakon resetovanja uređaja.

U novijim verzijama, doduše, svi podaci su enkriptirani u samom startu, što znači da im je teško ili nemoguće pristupiti bez specijalnog forenzičkog softvera.

Drugim riječima, vaše informacije i dalje nisu stopostotno bezbjedne, ali i dalje su zbilja mikroskopske šanse da će iko njima u jednom trenu uspjeti da pristupi.

Ako uređaj resetujete zato jer ga prodajete, ne brinite – Googleova enkripcija služi da vaši podaci ne završe u krivim rukama.

(Tportal)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.