Formula 1 u 2021. godini donosi nova pravila, mnoga su uslovljena i novim tehnologijama

 

Formula 1 kao elitno automobilsko takmičenje pršti od tehnološki naprednih sistema. Zbog toga bi trebalo da znate da u 2021. godini  donosi možda i najveće promjene u istoriji ovog takmičenja.

Sa napredovanjem auto industrije i tehnologije, tako se mijenjaju i pravila.

Trke se voze još od 1950. godine, a od tada se svijet promijenio višestruko na svim poljima.

Promjene u pravilima trebale bi donijeti zanimljivije trke koje su, ruku na srce, posljednjih godina postale nezanimljive, možda i dosadne.

Ali, koliko su sami tehnološki napredak i pravila umanjili uticaj vozača?

Poprilično. Ljudski faktor ima uticaj, ali nekako imamo osjećaj da on nije dovoljno izražen.

Mogu li nova pravila donijeti promjenu na bolje, pa da trke budu zanimljivije za gledanje a ljudski faktor još više dođe do izražaja?

Evo nekih ključnih tačaka po kojima bi Formula 1 u 2021 trebala da bude prilično drukčija:

– dizajn bolida, točkovi od 18 inča, niskoprofilne gume
– nova aerodinamika koja će pomoći u prestizanju
– novi prednji nos, suspenzija, kočnice i zadnji rep, te veća minimalna težina od 768 kilograma (trenutno je limit 743 kg)
– veće brzine s 1,6 litarskim V6 hibridnim turbo motorima koji gotovo ostaju isti, ali gorivo će morati imati najmanje 20% obnovljivih elemenata (npr. bio-gorivo)
– ograničeni način finansiranja od 175 miliona dolara po timu za razvoj, proizvodnju i testiranje (bolje za “siromašnije” klubove)
– promjene u pravilima, bezbjednosti, ali i kažnjavanju vozača/timova (neka će se pravila probno primijeniti već 2020. godine)
– veći broj trka po sezoni – spominje se 25 trka!

U video prilozima koji slijede biće vam sve detaljno objašnjeno, svakako ih pogledajte. Prvi video je službeni od Formule 1, a drugi donosi 10 najvažnijih promjena koje donosi F1 sezona 2021.

(Racunalo)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.