Firefox“ više ne znači samo otvoreni web pretraživač.

Mozilla je u utorak predstavila svoj novi logotip Firefox – zapravo porodicu logotipa – osmišljenu da pruži jedinstven identitet svom proširenom paketu proizvoda i usluga.

Vjerovatno znate ime Firefoxa iz Mozilla-inog open-source pretraživača. Ali novi „master brand“ Firefoxa predstavlja zbirku alata koji će koristiti Firefox ime. To uključuje ne samo preglednik, već i Firefox Send za prijenos datoteka, Firefox Lockwise za pohranu i sinkronizaciju lozinki, te Firefox Monitor kako bi provjerio da li je vaša lozinka bila izložena u kršenju podataka.

„To je samo početak nove porodice Firefox“, kaže Mozilla u blogu o novom brendu. Master brand je varijacija Firefoxove globusne, plamene lisice, ali je uglavnom samo stilizirani plamen koji otvara vrata širem skupu boja.

Mozilla proširuje svoje alate, ali ikona za Firefox preglednik, koju koristi skoro 300 miliona ljudi svakog mjeseca, za sada će najvjerovatnije ostati najvažnija koju ćete vidjeti na računaru ili ekranu telefona. Kao što je prvi izvijestio CNET, nova ikona Firefox preglednika je stilizirana, pojednostavljena i po prvi put se suočava s vama. Plava Zemlja je sada purpurna (kontinenti su nestali u ranijem redizajnu), a noge lisice su potpuno nestale.

Novo brendiranje dolazi tokom posticanja da se naglasi privatno pregledavanje koje je u suprotnosti sa prioritetima praćenja korisnika online oglašivačkih divova Facebooka i Googlea, proizvođača konkurentskog Chrome preglednika. Firefox je i dalje važan pretraživač, ali nije ugušio Chromeovu dominaciju. Sa privatnošću koja je sada u modi u tehnološkim krugovima – da, čak i na Googleu i Facebooku – Mozilla ima novu šansu da osvoji nove lojaliste.

„Privatnost je utkana u svako iskustvo brenda Firefox. Uz svako izdanje, naši proizvodi će nastaviti da dodaju funkcije koje vas štite i upozoravaju na rizike“, rekla je Mozilla. „Za razliku od Big Tech kompanija koje tvrde da nude privatnost, ali i dalje koriste vas i vaše podatke.“

Nakon više od godinu dana unaprjeđenja zaštite privatnosti, Firefox ovog mjeseca počeo da blokira kolačiće na web-lokaciji koji mogu omogućiti oglašivačima i izdavačima da vas prate na cijelom webu. Mada za sada ova promjena biće omogućena samo za postojeće korisnike u narednim mjesecima. Microsoft gradi sličan alat u svom Edge pregledniku.

Mozilla će distribuirati novu Firefox pretraživačku ikonu sa ažuriranjem softvera koji dolazi ove jeseni.