Iako Microsoft neprestano upozorava ljude da bi trebali nadograditi svoj operativni sistem, procjenjuje se da 100 miliona računara i dalje koristi Windows 7

 

Uprkos tome što je Microsoft neprestano upozoravao ljude da bi trebali nadograditi svoj operativni sistem, procjenjuje se da bar 100 miliona računara i dalje koristi Windows 7, piše Tech Spot.

Prema navodima analitičke kompanije StatCounter Global Stats, Windows 7 je tokom novembra imao tržišni udjel od 17,6 posto. To zapravo predstavlja i povećanje od gotovo jedan posto u odnosu na oktobar. U istom periodu, Windows 10 je držao oko 75% tržišta.

NetMarketShare bilježi sličnu statistiku, a prema analizama ove kompanije, Windows 7 je u oktobru imao tržišni udjel od 21 %, a Windows 10 je držao oko 74%.

Prema analizama, izgleda da gejmeri ipak preferiraju novije verzije Windows-a. Najnovije istraživanje Steam-a (Steam Survey) pokazalo je da 89% korisnika koristi Windows 10 operativni sistem, dok ih svega pet posto koristi Windows 7.

Sljedećih mjeseci će se povećati cijene za nastavak dobijanja ažuriranja za Windows 7 Enterprise i Windows 7 Pro, što bi moglo dovesti do smanjenja upotrebe zastarjelog operativnog sistema.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.