Uprkos tome što je nastao prije 30 godina, GIF se sve više koristi da se njim izrazimo na svom mobilnom telefonu, posebno preko društvenih medija.

GIF je 8-bitni (jedan piksel predstavljen je jednim bajtom) bitmap grafički  format koji koristi paletu od maksimalno 256 boja.

Kreatori GIF-a ga zovu JIF. Ali mnogi ljudi izgovaraju GIF sa tvrdim G. Tehnički su oba prihvaćena načina da se to kaže..

Pronalaženje GIF-ova za objavljivanje je prilično jednostavno, ali stvaranjem vlastitih unosite nešto svoje i originalno. Još ako bi se vaši GIF-ovi dijelili kao alva na društvenim mrežama, eto potpunog zadovoljstva. Postoje puno načina na koji možete napraviti GIF na telefonu bez upotreba Photoshopa na računaru.

 

Pretvorite vaš video u GIF

 

Mnogi sajtovi su se specijalizovali za pretvaranje video zapisa ili skupa fotografija u GIF, ali među najboljima je Ezgif. Jednostavan je i što je najbitnije radi na telefonu. Da biste video datoteku pretvorili u GIF, idite na ezgif.com.

Kad dođete na tu stranicu, na vrhu se nalaze neki alati koji vam omogućuju da kreirate GIF ili modifikujete postojeći. Kliknite na dugme Video To GIF i zatim kliknite na dugme Odaberi datoteku da biste izabrali željeni video. Zatim kliknite na plavo dugme Upload video. Možete pratiti napredak učitavanja na dnu prozora pregledača. Kada završite, pojaviće se prozor za reprodukciju sa video snimkom u njemu.

Sada možete podesiti dužinu, rezoluciju i brzinu snimanja. Sve ovo će uticati na veličinu datoteke vašeg GIF-a. Ako ne želite da vršite bilo kakva podešavanja, kliknite Pretvori u GIF i uživajte u animaciji dok se vaš videozapis pretvori u GIF. Ako ste zadovoljni svojim GIF-om, pritisnite Sačuvaj. I završili ste. Vidite da je tako lako i brzo.

Međutim, ako želite da svoj GIF prenesete na sljedeći nivo, možete se vratite natrag do prozora reprodukcije i uredite dužinu trajanja. Potražite kratak i bitan trenutak za vas između 2 i 4 sekunde. Dok reprodukujete video, možete odabrati vrijeme početka i završetka (obojeni su plavom bojom). Što se tiče veličine datoteke, cilj je da GIF bude između 5 i 7 megabajta.

dobijeni gif na ezgifcom

Možete i  da prilagodite svoj GIF: Obrežite ga, promjenite veličinu, rotirajte ga, dodajte efekte. U mogućnosti ste i da promijenite boju i pozadinu, kao i da dodate filtere, slojeve i tekst. Na kraju, kada ste zadovoljni rezultatima, pritisnite Sačuvaj i sada imate GIF.

 

Giphy App za iOS i Android

 

U Apple App Store-u i Google Play Store-u postoje desetine aplikacija za pretvaranje videa u GIF, ali jedan od interesantniji je Giphy. Možete kreirati GIF i objaviti ga javno kako bi drugi mogli koristiti i dijeliti (ako vam je to bitno).

Da biste započeli, otvorite aplikaciju i dodirnite znak plus na dnu. Možete da snimite video snimak od početka ili da koristite postojeći sa svog telefona.

Dalje, vidjećete pregled uživo GIF-a koji možete da obrežete i dodate tekst, efekte ili naljepnice. Kada završite, dodirnite ljubičastu strelicu. Kada je GIF kreiran, možete da ga prenesete na Giphy da bi ga svako koristio ili da kliknete Share GIF da ga sačuvate na telefon ili pošaljete svom prijatelju.

(IT mixer)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.