Budući da se sve više spominje ekološka katastrofa koja će da pogodi našu planetu i rastući broj stanovnika na njoj, da bi smo preživjeli i nastavili rasu, potrebno je napraviti novi teleskop koji će da traži zamjenu za Zemlju

 

NASA je predložila da se izradi novi teleskop kome bi bila misija “Habitable Exoplanet Observatory” (HabEx). On će po svemiru da traži zamjenu za Zemlju, tj. planetu na koju bi se čovječanstvo moglo na kraju da preseli.

“Naš je cilj da vidimo možemo li pronaći planetu sličnu Zemlji, onu koja može da podrži život ovakav kakav znamo”, izjavio je profesor Scott Gaudi, istraživač sa Univerziteta Ohio State. “Iako smo do sada identifikovali brojne planete izvan našeg Sunčevog sistema, nijedan se nije pokazao da ima sve potrebne elemente za život ljudske rase. HabEx misija bio bi sljedeći logični korak u potrazi za planetama sličnim našoj Zemlji. ”

HabEx bi bio svemirski teleskop, sličan Hubble svemirskom teleskopu, ali sa ogledalom mnogo većim od Hubbleovog, širine čak 4 metra u odnosu na širine dosadašnjeg Hubblea od 2,4 metra.

Takođe bi bio opremljen suncobranom, u obliku diska od 52 m, koji bi se mogao saviti u usku spiralu za lansiranje prije nego što se postavi u konačni oblik u konturama cvijeta.

Ovaj “suncobran” bi blokirao svjetlost s obližnjih zvijezda, omogućujući teleskopu da otkriva prigušeniju svjetlost udaljenijih zvijezda, omogućavajući mu da vidi dublje u svemir.

Projekat bi imao tri cilja. Prvi, traženje obližnje planete. Drugi, mapiranje obližnjih planetarnih sistema i istraživanje različitih vrsta planeta koje se mogu naći u njima. Treći, istraživanje udaljenih dijelova svemira u ultraljubičastom spektru.

Prijedlog je predstavljen na svim važnijim sastancima svemirske unije, American Geophysical Union u San Franciscu i na SPIE Optical Engineering + Applications ove godine u San Diegu. To je jedan je od četiri najvažnija koncepta misije koje NASA razmatra za svoje sljedeće aktivnosti.

NASA ima u planu omogućiti HabEx-ova istraživanja učiniti dostupna i ostalim naučnicima van NASA-e, koji žele da koriste ovaj teleskop za odgovor na goruća naučna pitanja.

(PC Chip)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.