Mogli bismo nesvjesno kontaminirati Mars i bilo koji drugi svijet koji u budućnosti istražujemo mikroorganizmima s naše planete. Naučnici iz NASA-e i Njemačkog svemirskog centra lansirali su nekoliko gljivičnih i bakterijskih organizama u stratosferu još 2019. godine u sklopu MARSBOx eksperimenta. Stratosfera, drugi glavni sloj Zemljine atmosfere smješten iznad ozonskog omotača, ima uslove koji jako podsjećaju na Crvenu planetu i savršeno je mjesto za slanje uzoraka kako bi se utvrdilo hoće li preživjeti na Marsu. Sada su naučnici objavili rad o svojim nalazima, gdje su razgovarali o tome kako su spore crne plijesni preživjele putovanje.

Preciznije, mikroorganizam bi mogao privremeno živjeti na površini Marsa, ali istraživači su otkrili da bi spore mogle oživjeti nakon povratka kući. Tim je postavio spore gljivica Aspergillus niger i Salinisphaera shabanensis, Staphylococcus capitis subsp. capitis i Buttiauxella sp. MASE-IM-9 bakterijske ćelije unutar MARSBOx (ili mikroba u atmosferi za eksperiment eksperimenta sa zračenjem, preživljavanjem i biološkim ishodima) aluminijske posude. Unutar posude nalazila su se dva sloja uzorka, a donji je bio zaštićen od zračenja, tako da NASA može odvojiti efekte zračenja od učinaka drugih uslova okoline. NASA-in balon odnio je kontejner do stratosfere, gdje su uzorci bili izloženi uvjetima sličnim Marsovcima i izloženi UV zračenju preko hiljadu puta više od nivoa koji uzrokuje opekotine od sunca.

 

Politika sprečavanja zagađenja Mjeseca i Marsa od strane ljudi

 

Šta Aspergillus niger koji je preživio putovanje znači za svemirska putovanja? Kao što je rekla Katharina Siems, članica tima iz Njemačkog svemirskog centra:

„Uz dugotrajne misije s posadom na Mars, moramo znati kako bi mikroorganizmi povezani s ljudima preživjeli na Crvenoj planeti, jer neki mogu predstavljati zdravstveni rizik za astronaute. Pored toga, neki mikrobi mogu biti neprocjenjivi za istraživanje svemira. Oni bi nam mogli pomoći da proizvodimo zalihe hrane i materijala nezavisno od Zemlje, što će biti presudno kada smo daleko od kuće. „

Prošle godine NASA je ažurirala svoje politike kako bi odražavala svoju snažniju posvećenost sprečavanju zagađenja Mjeseca i Marsa od strane ljudi. Agencija želi biti sigurna da neće nesvjesno odnijeti organizme ili druge zagađivače sa Zemlje u druge svjetove, jer bi to moglo ugroziti potragu za vanzemaljskim životom. Njihovo vraćanje kući iz drugih svjetova također bi moglo negativno uticati na naše okruženje. Siems je objasnio da su eksperimenti poput misije MARSBOx „zaista važan način koji će nam pomoći da istražimo sve implikacije svemirskog putovanja na život mikroba i kako to znanje možemo pokrenuti ka nevjerovatnim svemirskim otkrićima.“

(Endgadget)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.