U NASA-i je osmišljen 3D printani privjesak s nekoliko elektroničkih komponenti koji korisnika može upozoriti kada želi ruke približiti licu – da to ne čini

 

Dodirivanje lica rukama nije pretjerano poželjno, iako to svi činimo gotovo konstantno. Do lica se, tj. do očiju, nosa, usta na ovaj način vrlo lako prenose razni virusi i bakterije koje smo na rukama prikupili. U NASA-inom Laboratoriju za reaktivni pogon (JPL) poslužili su se svojim znanjem i tehnologijom kako bi pomogli u rješavanju tog problema. Izradili su 3D printani nosivi uređaj, privjesak za lančić, u obliku manjeg USB sticka koji će onoga ko ga nosi da upozori da ne prinosi ruke licu.

 

Na fizičkoj distanci od vlastitih ruku

 

Učiniće to diskretnim vibriranjem kada njegov infracrveni senzor blizine primijeti da se ispred privjeska kreće nešto što bi mogla biti ruka korisnika. Senzori „hvataju“ područje od 15 centimetara oko njega, što je dovoljno da se obuhvati područje lica i ruke primijete na vrijeme, prije nego dotaknu dio tijela koji ne bi trebale.

Uređaj, koji nazivaju PULSE, složen je od jednostavnih i jeftinih komponenti koje je lako nabaviti, a inženjeri koji su ga osmislili sve planove za njegovu izradu postavili su i na GitHub kao open source.

Želite li se, dakle, i sami iskušati u izradi jednog komadića NASA-ine tehnologije u kućnoj radinosti, sve upute i STL dokumenti za 3D printani privjesak i linkovi za narudžbu dijelova dostupni su na ovom mjestu.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.