Američka svemirska agencija NASA šalje balon veličine stadiona da istražuje svjetlost talasne dužine koju nije moguće prepoznati sa Zemljine površine

 

Američka svemirska agencija NASA radi na novoj misiju u sklopu koje u stratosferu planira da lansira 2.6 metara dug teleskop zavezan za masivni balon veličine prosječnog stadiona.

ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) će posmatrati talasne dužine svjetla koje su na površini Zemlje nevidljive. Tačan datum lasniranja je decembar 2023.Mjesto lansiranja biće Antarktik gdje će balon polako odlebditi nošen tamošnjim vazdušnim strujama.

ASTHROS će, objašnjava NASA, posmatrati infracrveni spektar svjetla, odnosno talasnim dužinama nevidljivima ljudskom oku. Da bi to postigao, moraće da se popne na nadmorsku visinu od 40 km. Ovo je, podsjećamo, i dalje ispod visine koja se smatra svemirom, ali i dalje dovoljno visoko za posmatranje talasnih dužina koje blokira zemljina atmosfera.

Mjerni instrument na teleskopu mjeriće brzinu kretanja gasa oko novonastalih zvijezda. Misija će osmotriti četiri ključne mete, uključujući dva područja Mliječnog puta na kojima nastaju zvijezde. Takođe će da traži tragove iona dušika koji mogu ‘otkriti mjesta gdje vjetrovi iz masivnih zvijezda i eksplozija supernova mijenjaju oblike gasa unutar tih regija’ piše u zvaničnoj objavi.

Misije u kojima se koriste baloni jeftinije su od onih koje koriste rakete. Imaju kraće vrijeme pripreme i planiranja. Baloni mogu da savladaju izazove novih tehnologija koje se još nisu lansirale u svemir, uključujući ‘nepoznate tehničke i operacijske izazove koji mogu uticati na rezultate svemirske misije’.

(Cnet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.