Dva bivša radnika Twitter-a izjavila su da je u toku ove godine više od hiljadu zaposlenih u ovoj kompaniji i kompanijama sa kojima ona sarađuje imalo pristup internim alatkama koje omogućavaju izmjene u podešavanjima korisničkih naloga i prebacivanje kontrole nad njima na druga lica, što će odbranu od optužbi o prošlonedjeljnom hakovanju učiniti težom, prenosi Rojters

 

Kompanija Twitter i FBI trenutno istražuju propuste koji su hakerima omogućili da kontinuirano objavljuju tvitove sa verifikovanih korisničkih naloga, kao što je nalog Džoa Bajdena, Bila Gejtsa, Elona Maska i Majka Blumberga.

Twitter je prošle subote saopštio da su počinioci „manipulisali manji broj zaposlenih i koristili njihove strogo povjerljive podatke“, da bi se ulogovali radi korišćenja internih alatki i dobili pristup za 45 naloga.

U srijedu je iz kompanije rečeno da su hakeri mogli da čitaju direktne poruke sa 36 naloga, ali nisu identifikovali korisnike pogođene ovim incidentom.

Bivši zaposleni u Twitter-u, upoznati sa bezbjednosnim politikama i praksama ove kompanije, tvrde da je isuviše veliki broj ljudi mogao da učini tako nešto. Bilo je preko hiljadu njih u toku ove godine, uključujući i one zaposlene u nekim drugim kompanijama sa kojima Twitter sarađuje, kao što je Kognizant (Cognizant).

Iz Twitter-a su odbili da daju komentar na ove navode, kao i iz kompanije Kognizant, kako prenosi agencija Rojters.

Twitter je saopštio da je kompanija u potrazi za novim direktorom bezbjednosnog sektora, da radi na izgradnji boljih sistema zaštite, kao i na obuci svojih zaposlenih da se odupru manipulacijama koje dolaze izvan kompanije.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.