Podstaći ljude da vježbaju samo malo više može imati dramatični učinak na zdravlje

 

Aplikacije na smartfonu koje postiču korisnike da ustanu i kreću se svakih sat vremena ili da teže određenom broju prehodanih koraka dnevno povećavaju fizičku aktivnost i vježbanje, pokazuje novo istraživanje.

Za potrebe istraživanja korisnici aplikacije MyHeart Counts bili su obuhvaćeni s četiri programa i svaki je pomogao da se poveća broj prijeđenih koraka za nekoliko stotina dnevno, navode naučnici u radu objavljenom u časopisu Lancet Digital Health.

“Fizička aktivnost jedno je od najmoćnijih sredstava u medicini – snažnije od bilo kojeg lijeka”, kaže voditelj studije dr. Euan Ashley sa univerziteta Stanford u Kaliforniji.

“Fizička aktivnost pomaže u svakoj velikoj kategoriji bolesti – srčanim bolestima, dijabetesu, raznim karcinomima, mišićno-koštanom sistemu, mentalnom zdravlju i mnogo više”, kaže Ashley. “Podstaći ljude da vježbaju samo malo više može imati dramatični učinak na zdravlje”.

Pročitajte još: Naučnici žele da naprave 3D kartu Zemlje prije nego što je klimatske promjene unište

MyHeart Counts, aplikacija na smartfonu prati fizičku aktivnost, kvalitet sna, raspoloženje koje opisuje korisnik te osjećaj zdravlja.

Odrasli korisnici bili su nasumično raspoređeni u jedan od 24 programa podsticaja aktivnosti poput cilja od 10,000 koraka dnevno, ustajanja nakon svakih sat vremena sjedenja, čitanja preporuka za kretanje na internetskim stranicama Američkog udruženja za zdravlje srca ili personalizovanih savjeta za kretanje i vježbanje.

Od 2075 dobrovoljaca koji su učestvovali u studiji 493 je ispunilo sve preporuke i učestvovalo u ispitivanju 35 dana ili više od toga.

Od ukupnog broja ispitanika 74 posto su bili muškarci, 87 bijelci i prosječno u srednjim 40-im godinama života.

Prije programa ispitanici su prosječno dnevno prehodali oko 3000 koraka a taj prosjek porastao je za 319 koraka dnevno za one koji su proučili upute Američkog udruženja za zdravlje srca, 267 koraka za one koji su svakih sat vremena ustajali, 254 za one koji su imali personalizovane savjete i 226 koraka za grupu koja je imala za cilj 10.000 prehodanih koraka dnevno, utvrdili su naučnici.

Nije uočeno da je ijedan od tih programa bio djelotvorniji od drugih.

“Dobra je vijest da nije bilo potrebno mnogo da se pokrene veća aktivnost i nije bio potreban neki komplikovani podsjetnik”, kaže Ashley. “Loša je vijest da nije mnogo promijenjena fizička aktivnost. Ali deset postotno povećanje aktivnosti vrijedno je ako se može postići na razini čitavog stanovništva”. “Aplikacije na smartfonu, koje su jednostavne mogu da pomognu u povećanju vašeg angažmana u zdravim navikama poput fizičkih aktivnosti“, kaže Ashley.

(Večernji list)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.