Novi Call of Duty dolazi s misijom u izmišljenoj zemlji Urkistan koja je podigla mnogo prašine u Rusiji i zbog koje je u toj zemlji zabranjena prodaja nove igre.

 

Za veliki broj ljubitelja virtuealnih ratova, igre iz serijala Call of Duty (CoD) obavezna su gamerska lektira u kojoj uživaju skoro dvije desetogodišnjice.

Kao i svake godine, novi naslov CoD-a privukao je veliku pažnju gamera i medija, ali ovog puta igra se nije našla u središtu pažnje zbog igrivosti i atraktivne grafike, već zbog brojnih negativnih kritika koje dolaze iz Rusije.

Problem je, kako su naglasili neki korisnici društvenih mreža, u „antiruskoj propagandi“ i „demonizovanju Rusije“.

Ako su iz Activision Blizzarda komentarisali kako misije u igri ne predstavljaju događaje iz stvarnog života, misija „Autocesta smrti“ koja se odvija u izmišljenoj zemlji Urkistan sadrži, smatraju gameri iz Rusije, neke poveznice sa stvarnim situacijama.

Pročitajte još: Ubisoft u finansijskim problemima zbog Breakpoint neuspjeha, odlažu izlazak tri velika naslova

U CoD-u autocestom smrti nazvana je cesta koju su Rusi bombardovali tokom invazije, ubijajući pri tome ljude koje su pokušavali pobjeći. No ta virtealni put iz igre uvelike podsjeća na stvarnu autocestu 80 koja povezuje irački grad Basru i kuvajtski grad Al Jahru. Taj put tokom Zalivskog rata prozvana autocestom smrti jer su na njoj američki vojnici ubili stotine iračkih vojnika.

Ali kako su s vremenom otkrili neki novinari, u toj koloni nalazili su se i civili, radnici i rodbina vojnika koji su bili izloženi cjelodnevnom napadu. Navodno se dio ljudi čak i predao, ali vojska nije imala milosti ni prema njima. Tačan broj poginulih nije poznat, a mediji spominju između 500 i 1000 ljudi.

Brojni Rusi novi su CoD, odnosno upravo tu misiju vidjeli kao pokušaj „ponovnog pisanja istorije“ te prikaza borbi u kojima se „loši Rusi bore protiv dobrih Amerikanaca“, dok su u stvarnosti na toj cesti ubistva počinili američki vojnici.

Nezadovoljstvo igrom izrazili su i na portalima na kojima se ocjenjuju igre pa je tako prosječna ocjena za Call of Duty: Modern Warfare za PlayStation 4 samo 3,2 od 10, uz brojne nule.

Koliko je ovo vruća tema u Rusiji najbolje pokazuje i činjenica da je TV Rossiya 24 objavila 4-minutni prilog u kojem su kritikovali novi CoD, dok je jedan od najpoznatijih video-blogera iz Rusije Ilya Maddyson pozvao ruske gamere da pokažu malo poštovanja prema sebi i bojkotuju igru.

Kako prenose na Newsweeku, zbog otvorenog neprijateljstva prema Rusiji iskazanog u toj igri, Rusija je zabranila prodaju CoD: Modern Warfare.

(Zimo)