Džoker oborio gledanost i postao film kategorije „R“

 

Film „Džoker“ (Joker) u kojem Hoakin Finiks glumi bijesnog klovna koji se okreće životu ispunjenom zločinima upravo je srušio rekord i postao film kategorije „R“ koji je najviše zaradio u bioskopima.

Ozloglašeni triler Toda Filipsa možda je podijelio kritičare, ali publika je pohrlila u bioskope da ga pogleda.

Do sada je od prodaje ulaznica zaradio 788 miliona dolara, a dosadašnji rekorder bio je „Dedpul“ iz 2016. koji je zaradio 783 miliona.

Dok su filmovi „Deadpool“ ocijenjeni kao R, sadrže ironičan humoor i samoreferencijalne gagove koji osvjetljavaju ton uprkos oslanjanju na grafičko nasilje. „Džoker“ nije dobro ocenjeno vrijeme kao „Deadpool“ i nikada nije postavljeno na taj način. Phillipsove referentne tačke bile su drame za odrasle sa R-om ozbiljne misli: „Taksista(Taxy Driver),  “Let iznad kukavičjeg gnijezda(One Flew Over the Cuckoo’s Nest), „Serpiko“ (Serpico – prev. Zmija)  i „Kralj komedije(The King of Comedy).

„Filmove u koje sam odrastao voleći ih, ove studije likova iz 70-ih, ti filmove niste mogli dobiti u ovoj klimi“, rekao je Filips. „Rekao sam sebi:„ Šta ako snimite film u tom smislu, ali npravite ga o likovima iz stripa? “

 

Budžet za film bio svega 55 miliona dolara

 

Jedna od komponenti koja je ohrabrila Warner Bros da iskoriste šansu za Phillipsovu potencijalno otuđujuću viziju bio je budžet. „Joker“ je koštao 55 miliona dolara za produkciju. Što je znatno niže od ostalih filmova o stripovima. Los Angeles Times izvještava da je budžet za film Džoker otprilike trećina troškova Warnerovog najnovijeg filma DC Comics, „Aquaman„.

Kako je objasnila producentica Emma Tillinger Koskoff, „Bilo je nekih štucanja koje su pokušale dobiti zeleno svjetlo i postojala je zabrinutost oko nekih sadržaja. Ali nakon što smo zaključali i napunili budžet, zaista su nam dali ogromnu količinu prostora za napraviti ono što trebamo učiniti. Strast koju Todd ima prema ovom filmu opipljiva je, a kada počne govoriti o njemu, teško je reći ne. Na kraju dana, morao je da napravi film koji je želeo da napravi. “

Joker je MPAA nedavno ocenio kao „snažno krvavo nasilje, uznemirujuće ponašanje, jezik i kratke seksualne slike.“ Dobijanje Warner Bros. Times navodi da je bio potreban „povučeni, četveromjesečni postupak“ kako bi se Joaquin Phoenix uvjerio da preuzme naslovnu ulogu. Glumac se potpisao tek kad je bilo jasno da će mu moći igrati „složeno meso i meso“

Iako film Džoker optužuju da podržava nasilje, već prvog vikenda prikazivanja postao je rekorder, odnosno film koji je u nekoliko dana pogledao dotad najveći broj gledalaca.

(IT mixer / B92 / IndiewWire)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.