Samo jedna krava proizvede dovoljno goriva za pogon jedne Toyote Mirai tokom godine dana. Toyota ima plan kako ga zaista i iskoristiti.

 

Toyota Mirai nove generacije trebala bi se na tržištu pojaviti krajem sljedeće godine.

Ali, kada je riječ o pogonu, Mirai se i dalje oslanja na potencijalno revolucionarnu, ali isto tako od mnogih i osporavanu, tehnologiju vodonikovih gorivih ćelija.

Problem kod ove tehnologije je skupa proizvodnja vodonika, te isto tako njegovo skupo i komplikovano skladištenje pod tlakom, kako bi ga se moglo transportovati do punionica i potom pretočiti u vozila.

Pročitajte još: Teslin autopilot spasio vozača od medvjeda ili možda obrnuto, a to možete pogledati u VIDEU

Vodonik se, međutim, može dobiti i pomalo nekonvencionalnim načinom – iz kravljeg izmeta. Potvrdio je to prvi čovjek tehnološkog razvoja Toyote Shigeki Terashi.

On je izjavio kako u ovoj japanskoj kompaniji imaju viziju da u budućnosti proizvode automobile na nekoliko različitih pogona. Hibridi, plug-in hibridi, baterijska vozila i ona pogonjena vodonikovim ćelijama, sva ona bit će dijelom Toyotinog asortimana i ne bi se trebala međusobno kanibalizovati, smatra Terashi. Fokus na više oblika pogona omogućiće kompaniji i dostizanje globalnih standarda emisije stakleničkih gasova, za što im samo hibridna vozila trenutno nisu dovoljna.

Iz kompanije priznaju i kako u ovom trenutku kaskaju za konkurencijom u pogledu elektrifikacije, jer još uvijek u ponudi nemaju 100% električno vozilo pogonjeno baterijama – to bi se trebalo promijeniti sljedeće godine.

 

Vodonik iz otpada

 

Kad je riječ o kravljem izmetu, njega je Terashi spomenuo kao mogući izvor vodika.

Naveo je da bi izmet koji proizvede samo jedna krava (a poznato je da su one veliki “izvor” stakleničkih i drugih gasova), mogao biti dovoljan za pogon jedne Toyote Mirai kroz godinu dana.

Kako sve ne bi ostalo samo na riječima, Toyota već u Kaliforniji gradi prvu punionicu vodonika koja će ovaj gas dobivati preradom izmeta.

Projekt je to pokrenut još 2017., a koji je s izgradnjom počeo prošle godine. U saradnji sa Shellom Toyota gradi prvu elektranu koja će proizvoditi vodonik izravno iz 100% obnovljivih izvora – otpada s farmi.

Plan je da ista s radom krene 2020. godine i da proizvodi do 1,2 tone vodonika na dan, kao i oko 2,35 MW električne energije.

(autonet)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.