Naučnici kažu da su konačno pronašli objašnjenje za mistično plavo svetlo koje je došlo iz dubokog svemira prije tri godine

 

Astronomi su 2018. godine bili zapanjeni kada su videli mistično plavo svjetlo u svemiru, tačnije svijetli, plavi bljesak koji je došao iz udaljene spiralne galaksije, udaljene oko 200 miliona svetlosnih godina, prenio je „Independent“.

Otkriće događaja poznatog kao AT2018 dogodilo se u junu 2018. godine, a viđeno je iz opservatorije na Havajima, koja je brzo poslala globalnu poruku ostalima da pogledaju kroz svoje teleskope u određenom pravcu.

Naučnici su tada videli bljesak koji je 100 puta sjajniji od supernove, najsvjetlije eksplozije koju je čovječanstvo ikada vidjelo.

Ovo mistično plavo svjetlo u dubokom svemiru je djelovalo kao da je supernova, ali je bilo mnogo svetlije i brže nego u sličnim događajima. Naučnici su se mučili da objasne pojavu, koja je postala poznata kao brzi plavi optički prelaz (FBOT), ali bez objašnjenja kako se dogodio.

 

Dalja otkrića su činila događaj samo zbunjujućim

 

Naučnici su utvrdili da se sastojala ne samo od bljeska svjetlosti, već i od pulsiranja i moćnih iks-zraka, sa stotinama miliona pulsiranja koji su vodili do samog izvora.

Pulsiranja su se ponavljala redovno, na svake 4,4 milisekunde, tokom 60 dana.

Naučnici su iskoristili ta pulsiranja da izračunaju da iks-zraci moraju biti široki ne više od 1.000 kilometara i da imaju masu manju od 800 sunaca.

To je ukazivalo da je riječ o nečemu kompaktnom, kao što je mala crna rupa ili neutronska zvezda.

Djeluje da se plavo svjetlo u dubokom svemiru dogodilo u vrijeme kada je zvijezda umirala i tada se rodila „beba“ crna rupa ili neutronska stara.

To je počelo da „jede“ materiju oko sebe, gutajući zvezdu, ispuštajući jake talase energije.

Ovo je zaključak prezentovan u časopisu „Nature Astronomy“.

„Vjerovatno smo otkrili rođenje čvrstog objekta u supernovi. Ovo se dešava u normalnim supernovama, ali dosad to nismo vidjeli jer je vrlo haotičan proces. Mislimo da da ovi novi dokazi otvaraju mogućnost za pronalazak “bebe“ crne rupe ili “bebe“ neutronske zvezde“, rekao je glavni autor članka Diraj Pašam, istraživač na Institutu za tehonologiju Masačusets u Kembridžu.

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.