Tragači za kriptovalutama do sada su „izrudarili“ 90 odsto raspoloživih bitkoina, odnosno 18,89 miliona od mogućeg 21 miliona i mnogi se pitaju kad će se „iskopati“ taj posljednji bitkoin

 

Prvi bitkoin „iskopan“ je u januaru 2009. godine, a stručnjaci procjenjuju da će se poslednji bitkoin „iskopati“ 2140. godine, piše Blokčejn, a prenosi RT.

Cijena bitkoina u posljednjih 12 godina drastično se mijenjala. Na početku, jedan bitkoin je vrijedio 0,1 dolar. U decembru 2012, kada je „iskopano“ 50 odsto raspoloživih bitkoina, njegova cijena je bila 7,5 dolara, prenosi Sputnjik.

Posljednja cijena koju je dostigao bila je 48.746 dolara , a to je pad od 28 odsto od najviše vrijednosti, 69.000 dolara, koja je dostignuta ranije ove godine.

Proces kreiranja bitkoina, poznat kao rudarenje ili „iskopavanje“, izvodi se uz pomoć sofisticirane računarske opreme. Ona rješava na milione ekstremno kompleksnih zadataka, a kao „nagradu“ dobija bitkoin.

Za svaki blok koji uspiju „iskopati“, tragači trenutno dobijaju 6,25 bitkoina, a procjena je da će to pasti na 3,125 u naredne dvije godine.

Međutim, ne očekuje se da svih 21 milion bitkoina bude dostupno slobodnom tržištu. Oko 3,7 miliona bitkoina je „nestalo“ iz različitih razloga, uključujući gubitak privatnih ključeva za novčanike kriptovaluta ili smrt vlasnika.

Navodno milion bitkoina u svom vlasništvu drži i misteriozni kreator te kriptovalute poznat po pseudonimu Satoši Nakamoto.

Na žalost, oni koji sad čitaju ovu vijest teško će da dožive 2140. godine i saznaju da li će se zaista te godine „iskopati“ taj posljednji bitkoin.

(Sputnik news)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.