Bitkoin je danas oštro pao, za gotovo 8,0 odsto, nakon vijesti da se pojavio novi soj korona virusa koji je potencijalno otporan na vakcinu

 

Novi soj korona virusa koji bi izgleda mogao da bude otporan na vakcine navelo je investitore da se oslobađaju rizične imovine, među kojima je i bitkoin, u korist bezbjednih utočišta kao što su državne obveznice, jen i dolar.

Bitkoin je potonuo za čak 7,8 procenata na 54.377 dolara, na najniži nivo od 12. oktobra, izvještava Rojters.

Najveća svjetska digitalna valuta po tržišnoj kapitalizaciji je na putu da zabilježi najdublji jednodnevni pad od 20. septembra ove godine, pri čemu je izgubila više od petine vrijednosti u odnosu na rekordan nivo od 69.000 dolara koji je dostigla ranije ovog mjeseca.

Naučnici su saopštili da novi soj korona virusa, koji je otkriven u Južnoj Africi, Bocvani i Hong Kongu, predstavlja neobičnu kombinaciju mutacije, koja je može da ga učini opornim na imuni odgovor organizma ili prenosivijim i zaraznijim od Delte.

„Širenje novog soja koronavirusa, posebno na druge zemlje, moglo bi dodatno da smanji apetit investitora na kripto tržištima, pa će zbog toga oporavak bitkoin kriptovalute vjerovatno biti ograničen i tržište bi trebalo da se pripremi za dalje gubitke“, kaže Juja Hasegava sa Bitbank berze u Tokiju.

Manje kriptovalute, koje imaju tendenciju da se kreću u tandemu sa bitkoinom, takođe su pale.

Eter, drugi najveći token po tržišnoj kapitalizaciji, stropoštao se za čak 11,6 odsto na najniži nedjeljni nivo.

Prema najnovijim raspoloživim podacima, trguje se na nivou od 4.070 dolara, što je za oko 18 procenata ispod njegove rekordne vrijednoti zabilježene 10. novembra.

(Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.