Facebook je implementirao novu opciju koja će vas upozoriti ako pokušate da podijelite staru vijest.

Ona će prikazati pop-up prozor sa notifikacijom kada pokušate da podijelite neku vijest ili post koji su stariji od 30 dana.

Notifikacija neće zabranjivati dijeljenje, već predstavlja samo podsjetnik da korisnik provjeri da li je ta vijest još uvijek relevantna i aktuelna, prije nego što završi započetu operaciju dijeljenja.

 

Da uvijek budete aktuelni

 

Opcija je dodata jer je interno istraživanje pokazalo da je vrijeme originalne objave neke vijesti jedan od važnih faktora kada se korisnici odlučuju čemu će da vjeruju i šta će da pročitaju i podijele sa prijateljima. Kada se podijeli stara vijest, utvrđeno je da to među korisnicima stvara konfuziju, koji često ne znaju i ne shvataju tu činjenicu i misle da se desilo nešto novo.

Ova notifikacija predstavlja dio alata za verifikaciju vijesti koje je Facebook predstavio 2018. godine. Kompanija je najavila i da planira da u narednim mjesecima testira druge tipove notifikacija – jedna od njih je da se korisnici usmjeravaju ka zvaničnom COVID-19 centru kada neko podijeli link u kojoj se pominje ova bolest.

 

Facebook će označavati potencijalno štetne objave

 

Iz Facebook-a u takođe saopštili je da će početi da označavati potencijalno štetne objave na svojoj mreži koje će ipak ostaviti zbog njihovog značaja za javnost.

Kompanija se nalazi pod pritiskom da ograniči sadržaja na svojoj platformi, uključujući i objave predsednika SAD Donalda Trampa.

Osnivač Facebooka Mark Zakerberg rekao je da će firma zabraniti reklame koje opisuju različite grupe na osnovu opisa kao što su rasa i imigracioni status, kao prijetnju, prenosi BBC.

Takođe će ukloniti sadržaj, čak iako ga je postavio političar, ako proceni da on podstiče nasilje ili vrši pritisak na glasanje.

 

(Engadget / Tanjug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.