Netflix je moćnik po pitanju kompresovanja podataka pri streamingu video sadržaja, Zato, smatraju u toj kompaniji, treba okrenuti leđa 27 godina staroj JPEG tehnologiji i okrenuti se novijoj – AV1 Image File Format (AVIF) tehnologiji

 

Iako će se na prvu mnogi zapitati zašto uopšte Netflix razmišlja da JPEG zamjeni AVIF tehnologijom, biće im jasnije kad otvore početnu stranicu te platforme za streaming video sadržaja pa vide sve fotografije koje se nalaze pred njima. A njih sve treba kompresovati i učiniti što „lakšima“ kako bi platforma funkcionirala na bolji način.

Upravo zato se Netflix priključio grupaciji Alliance for Open Media prije dvije godine, kad se oformila. U njoj su još od zvučnijih imena Google, Microsoft, Facebook i Mozilla, a zajedničko im je to što rade na AVIF-u. On nudi velike prednosti u odnos na JPEG danas, ali treba znati i da u JPEG-u ili Joint Photographic Experts Group rade na ozbiljnim poboljšanjima.

Riječ je o JEPG XL koji bi trebao kompresovati fotogafije za dodatnih 60 posto u odnosu na ono što imamo u ovom trenutku i to bi značilo da bi korisnici mogli na istom prostoru skladište dvostruko više fotografija. I više nego dvostruko…

Ali, da bi JPEG XL doživio djelić uspjeha svog prethodnika ipak se dosta toga treba poklopiti, prvenstveno zbog konkurentskih formata kojima su okrenute najveće tehnološke kompanije svijeta. Među njima je i AVIF.

Zatim, tu su i format MIAF (Multi-Image Application Format), koji je inače pojednostavljena verzija formata HEIF (High Efficiency Image Format), a ne treba zanemariti ni Googleov WebP te HVEC (High-Efficiency Video Coding).

Srećom po JPEG, niko od konkurenata još uvijek ne može ispuniti sve zahtjeve koje Netflix treba i zato na toj platformi još uvijek ne mogu zaživjeti.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.