Genijalni stručnjak i tvorac Konami koda preminuo je, a uzrok smrti još uvek je nepoznat

 

Tvorac legendarnog Konami koda, Kazuhisa Hašimoto, preminuo je u 61. godini. On je stvorio kod koji se i danas koristi u svijetu video-igara.

Konami kod – gore, gore, dole, dole, levo, desno, levo, desno, B, A, Start – pruža igračima pogodnosti kao što su dodatni životi ili nove moći.

Uzrok njegove smrti nije otkriven.

„Tužni smo što čujemo o odlasku Kazuhisa Hašimota, veoma talentovanog programera koji je prvi put predstavio svetu Konami kod. U mislima smo uz porodicu i prijatelje Hašimoto-sana. Počivaj u miru“, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu Konamija.

Konami kod prvi put se pojavio u Konamijevoj video-igri Gradius objavljenoj za Nintendo Entertainment Sistem (SNES) 1986. godine.

Hašimoto, koji je radio na razvoju ove video-igre za SNES, odlučio je da napravi kod jer mu je bila toliko naporna, piše Daily Mail.

„Pošto sam ja bio jedan od onih koji ga koriste, pobrinuo sam se za to da mogu lako da ga zapamtim“, rekao je Hašimoto u intervjuu 2003. godine.

(B92)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.