Za slučaj da nemate mobilni telefon s mogućnošću snimanja „dubinske“ fotografije ili želite neku od svojih starih fotki pretvoriti u atraktivne 3D slike, Facebook će vam pomoći vještačkom inteligencijom

 

Mogućnost snimanja i postavljanja 3D fotografije na Facebook postoji već dvije godine, ali do sada je podržavala samo fotografije snimljene određenim mobilnim telefonima.

Bili su to modeli iPhonea X ili noviji (uz Portrait Mode), kao i Android uređaji s najmanje dvije kamere. Podaci o trodimenzionalnom smještaju predmeta u kadru dobijani su iz dubinske slike dobijene naprednim sistemima kamera. Sad taj posao može da preuzme i vještačka inteligencija – pa je zato po novome moguće 3D fotke dobiti s većeg broja mobilnih telefona.

Facebook je na svojem AI blogu pojasnio kako ovaj sistem funkcioniše. Ukratko, bilo koja „obična“ 2D fotografija sada se može dati njihovom algoritmu na obradu kako bi postala 3D zapis. To se odnosi na one koje sada snimite moblnim telefonom, ali čak i na neke stare fotografije koje možda imate uskladištene na uređaju.

Vještačko stvaranje dubine

 

Za isticanje objekata u prvom planu i njihovo razlikovanje od pozadine zadužena je neuronska računalna mreža, trenirana na milionima javno dostupnih fotografija s najrazličitijim snimljenim scenama.

Sve što korisnik treba da učini jeste da na svojem telefonu pokrene uobičajeno postavljanje objave na Facebook. Kao tip objave da se odabere „3D Photo“. Nakon toga snima se fotografija ili se odabere neka postojeća iz galerije. Facebook sve drugo obavlja samostalno kroz samo nekoliko sekundi.

Rezultati će varirati kvalitetom, ali fotografije će u svakom slučaju biti nešto atraktivnije i intereaktivnije za one koji će ih na društvenoj mreži da vide.

(Bug)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.