Mate X-u u rušenju rekorda nije smetala čak niti “paprena” cijena od 2400 dolara

 

Mate X, savitljivi model Huawei-ja oborio rekord i pored toga što mu je visoka cijena, a o broju prodatih komada se još ništa ne zna.

Potreba za sve većim ekranima mobilnih telefona ne jenjava iako su proizvođači njihov rast u posljednje vrijeme zauzdali jer naši džepovi kao i ruke imaju svoja ograničenja. Ali, ako je suditi po interesu kupaca, uskoro bi mnogi sa sobom mogli nositi uređaje koji mogu biti i tablet računar i smartfon, ovisi hoćete li ih presaviti napola ili raširiti na punu veličinu.

Riječ je, naravno, o tzv. savitljivim smartfonima o kojima se govori već neko vrijeme, a ovoga vikenda ponovno su došli u fokus.

Za to je zaslužan kineski Huawei koji je svoj savitljvii model Mate X na matičnom tržištu rasprodao u svega, kako mediji tvrde, nekoliko sekundi. Srušio je tako rekord Samsung Galaxy Folda koji je, također u Kini, ‘planuo’ u roku od pet minuta.

Mate X-u u rušenju rekorda nije smetala čak niti “paprena” cijena od 2400 dolara. Ono što zasad ne znamo je tačan broj prodatih uređaja. Huawei, naime, ima kapcitet za 100.000 komada mjesečno, ali analitičari smatraju kako nije izvjesno da je svih 100.000 bilo odmah u prodaji.

 

Kritičari skeptični prema izdržljivosti ekrana

 

U prilog tome govori i objava da će svi koji nisu uspjeli kupiti savitljivog Matea proteklog vikenda, novu priliku za to dobit će 22. novembra.

Uređaj je zasad dostupan samo u Kini, ali Huawei ga u dogledno vrijeme planira plasirati i na druga tržišta.

Analitičar Ben Wood iz CCS Insighta, uprkos dobroj prodaji, u savitljivim mobitelima vidi brojne slabosti:
“Nekoliko sam sedmica koristio Samsung Galaxy Fold i Motorolu Razr, moram reći da sam skeptičan. Kod Huaweija je problem ekran koji mi se čini vrlo ranjiv, a cijena za sve to vrlo je visoka. Čini mi se da su oni prije išli prezentovati svijetu šta su sve u stanju proizvesti nego lansirati komercijalno uspješan proizvod”, kaže Wood za BBC.

 

Rasprodato 1600 komada u pola sata

 

Huawei zasad krije brojke, ali Samsung ne. Kad je njihov, već spomenuti Galaxy Fold pušten u prodaju u Indiji, u samo pola sata rasprodano je 1600 komada.

Iako su preskupi i mnogima još uvijek nepraktični, dobar interes za savitljive smartfone govori nam da za njih u budućnosti svakako ima mjesta.

Neki govore i da bi ih kupili najviše zbog gledanja filmova jer na ekranima dijagonale oko 20 centimetara to i nije toliko loše iskustvo.

(net.hr)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.