Kompanija Northern Data, specijalizovana za bitkoin rudarenje i HPC aplikacije, preuzela je 24.000 EPYC servera, zajedno s 223.000 AMD i Nvidia grafičkih kartica (GPU) koje su bile u vlasništvu Block.one

 

Kupovinom 24 hiljade servera i 223 hiljade grafičkih kartica Northern Data je sklopila posao vrijedan 195 miliona evra u gotovini i 170 miliona evra u dionicama.

 

Motivacija i ambicije za kompaniju su da budu lider na tržištu. To bi trebalo i da se ostvari jer kompanija sada ima serversku infrastrukturu moćniju od japanskog Fugaku superračunara.

Kompanija očekuje da će postavljanje novog i moćnijeg sistema biti gotovo do kraja trećeg kvartala ove godine. Samo postavljanje odvijaće se u nekoliko zemalja – Norveškoj, Švedskoj, Holandiji i Njemačkoj.

A kad bude gotovo, Northern Data će biti u posjedu sirove računarske snage od 2,6 exaflopsa. Dvostruko moćnije od 1,29 eksaflopsa prije ovog posla. Ne zna se o kojem se GPU radi, ali Northern Data možda i te podatke pruži javnosti.

 

Šta je FLOP?

 

FLOP znači „floating point operations per second“. To je mjerna jedinica koja se koristi pri mjerenju brzine procesora.

Jedan FLOPS označava jednu matematičku operaciju sa pokretnim zarezom (eng. floating point) u sekundi, tj. flops je oznaka za jednu instrukciju u jednoj sekundi vremena.

Fugaku, za primjer, ostvaruje brzinu od oko 400 petaflopsa. To je više od šest puta slabija brzina od onoga šta će u svojim rukama imati Northern Data.

To za kompaniju znači i napredak po pitanju vještačke inteligencije potrebne za bolje obavljanje posla u smjeru rudarenja kriptovaluta i HPC aplikacija, ali otvara i razne druge mogućnosti za Northern Data u bližoj ili daljoj budućnosti.

(ICT Business)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.