Osim virtuelnog čula dodira, Teslasuit rukavice prikupljaju vaše biometrijske podatke

 

Teslasuit – poznat po VR odijelu za haptički odziv na cijelo tijelo – predstavlja rukavice koje omogućavaju korisnicima da osjete virtualne teksture i prikupe biometrijske podatke. Uređaj se zove „Teslasuit glove“, a na CES-u će predstaviti u januaru, a cilj isporuke je do druge polovine 2020. godine.

Kao i Teslasuit, Teslasuit rukavica namijenjena je obuci, medicinskoj rehabilitaciji i drugim profesionalnim primjenama. Kombinuje nekoliko različitih tehnologija kako bi se istovremeno stvorio utisak dodirivanja i držanja predmeta, snimanje pokreta ruku korisnika i snimanje pulsa i drugih biometrijskih podataka. Rukavice se takođe mogu upariti s odijelom preko Wi-Fi-ja kako bi se omogućilo snimanje pokreta gotovo cijelog tijela ili haptička povratna informacija za virtualnu stvarnost.

Teslasuit je jedna od nekoliko kompanija koje se bave hapticima i kontrolom kretanja koje su pokrenute tokom VR booma sredinom 10-ih, apelovale su u početku na potrošače, a zatim su se prebacile na poslovne kupce. Odijelo je pokrenulo na Kickstarteru 2016. godine, ali otkazalo je tu kampanju i službeno je najavilo svoj prvi proizvod u 2018. Od tada je pokazalo potencijalne primjene u treningu astronauta, vježbi za evakuaciju u nuždi i drugim simuliranim scenarijima. Kreatori ne isključuju mogućnosti igranja i zabave, ali za iznos od oko 5.000 dolara, to nije dodatna oprema za kućni headset.

 

Teslasuit VR rukavice
Teslasuit VR rukavice

 

Teslasuit ulazi u trku sa Manus VR i HaptX kompanijama

 

Teslasuit rukavice će se nadmetati sa postojećim proizvodima kompanija poput Manus VR i HaptX. Iako ne daje hiperfine povratne informacije koje možete dobiti sa uređaja poput HaptX-ove rukavice, Teslasuit se naizgled razlikuje širinom karakteristika. Rukavice uključuju osnovne mogućnosti haptiranja i povratne sile: niz od devet elektroda na svakom prstu stvara osjećaj dodira nepostojeće površine, dok plastični egzoskelet stvara otpor i vibraciju za simulaciju interakcije s čvrstim predmetima.

Pored toga, rukavice hvataju pokret zgloba i prstiju korisnika. Uključuju pulsni oksimetar koji prikuplja informacije poput otkucaja srca korisnika – što može indirektno mjeriti stres i druge fizičke reakcije na iskustva. Cijelo ovo širenje karakteristika je slično onome Teslasuit, koji skuplja biometrijske podatke i podatke o kretanju i simulira fizički osjećaj električnom stimulacijom. Nažalost, dok Teslasuit kaže da polaznici CES-a mogu provjeriti odijelo, još uvijek ne mogu isprobati rukavice – jer su još u fazi testiranja.

(TheVerge)

 

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.