Društvena mreža Twitter već je ranije najavila da će prekinuti sva politička oglašavanja širom svijeta.

Od 22. novembra Twitter uspostavlja, kako je objavljeno, dvije nove politike oglašavanja, jedna za „politički sadržaj“, a druga za „oglašavanje na temelju uzroka“.

Izvršni direktor Twittera Jack Dorsey pojasnio je odluku da ova mreža više neće dozvoljavati plaćene političke oglase.

„Vjerujemo da političku poruku treba zaslužiti, a ne kupiti. Oglašavanje na mreži jako je snažno i vrlo efikasno za komercijalne oglašivače, no moć izlaže velikim rizicima političare jer se može koristiti za utjecaj na birače i pogoditi živote miliona ljudi“, kazao je Dorsey.

Pročitajte još: U SAD problemi sa društvenim mrežama: Facebook pod istragom u Kaliforniji a bivši radnici twittera optuženi..

Ova odluka stiže u trenutku velikog pritisaka na društvene platforme da pronađu rješenja za problematične sadržaje, ali i politički uticaj na birače.

Ova politika Twittera time snažno odudara od stajališta Facebooka jer je vlasnik te mreže Mark Zuckerberg nedavno branio političke poruke na svojoj mreži, a sve u ime slobode izražavanja.

(NN)

Dopadaju vam se tekstovi na IT-mixer.com? Podržite nas putem društvenih mreža na linkovima ispod. Lajkujte našu stranicu na Facebooku, budite informisani u svakom momentu.