YouTube ostvaruje najveći prihod od oglasa koji se prikazuju tokom gledanja video snimaka. Iako korisnici često ne vole ove reklame, one su ključni faktor koji omogućava servisu da bude besplatan.

Iako postoje alternative, poput plaćenih pretplata koje eliminišu oglase, dio korisnika se odlučuje za korišćenje aplikacija za blokiranje oglasa.

Google već neko vrijeme pokušava da se izbori sa ovim problemom. Nedavno su preduzeli korak koji može uznemiriti korisnike – usporavanje sadržaja za one koji koriste blokatore oglasa. Jedino rješenje za njih je deinstalacija ovih alata.

Portali poput Zimo prenose da nova opcija koju YouTube testira nije popularna među korisnicima. Kompanija je najavila testiranje novog formata oglasa koji se prikazuju kada korisnici pauziraju gledanje video snimaka.

Trenutno, ova opcija je dostupna samo na televizorima i aktivira se kada korisnici pauziraju video na YouTube-u. Kada kliknu na pauzu, video se smanji, a pored njega se prikaže oglas.

Google ističe da je riječ o formatu oglasa koji ne ometa korisnike tokom gledanja videa, jer se pojavljuje samo kada korisnici pauziraju sadržaj.

Međutim, postoji zabrinutost da će se korisnicima koji pauziraju video zbog tišine neće svidjeti što će odmah nakon toga biti izloženi novom videu sa reklamom i zvukom.

Google tvrdi da su prvi rezultati testiranja pozitivni, pa nije isključeno da će proširiti ovu opciju na druge uređaje ili je uvesti kao standardni format oglasa.