Platforma upozorava na kršenje uslova usluge, poziva na deaktivaciju blokade oglasa

 

YouTube je, u pokušaju da se pozabavi stalnim korištenjem blokatora oglasa, nedavno uveo stroge mjere, upozoravajući korisnike i pozivajući ih da onemoguće alate za blokiranje oglasa. Ovaj potez je odgovor na široko rasprostranjeno usvajanje blokatora oglasa od strane gledalaca koji žele zaobići sve veću učestalost oglasa na platformi, praksa za koju YouTube tvrdi da krši njegove Uslove korištenja.

Platforma je uvela iskačuću poruku u kojoj se izričito navodi: „Blokatori oglasa krše Uslove korištenja usluge YouTube“, čime se primoravaju korisnici da deaktiviraju svoje blokatore oglasa prije nego što nastave pristup sadržaju. Ovaj direktan pristup ima za cilj da odvrati korisnike da se oslanjaju na aplikacije trećih strana kako bi preskočili reklame prije videa, što je ključni izvor prihoda za uslugu.

 

Uvedeno „suboptimalno gledanje“ – YouTube usporava cijelu web lokaciju za korisnike koji blokiraju oglase

 

U novijem razvoju, YouTube je eskalirao svoje napore uvođenjem nove taktike poznate kao „suboptimalno gledanje“. Korisnici koji koriste blokatore oglasa sada doživljavaju namjerna usporavanja na cijeloj web stranici, oponašajući efekte zaostale internetske veze. Izvještaji sa platformi kao što je Reddit ističu frustraciju korisnika jer se susreću sa iznenadnim kašnjenjima, neodazivom i smanjenom funkcionalnošću na YouTubeu, samo da bi otkrili da se ovi problemi ublažavaju onemogućavanjem njihovih blokatora oglasa.

Ovo namjerno usporavanje se pripisuje vještačkom prekidu koji je ugrađen u YouTubeov kod, otkrivajući strategiju za obeshrabrivanje upotrebe blokatora oglasa. Iako ova taktika nije sasvim nova, postaje sve vidljivija kako je više korisnika pogođeno.

 

Kontroverze okružuju YouTubeove metode dok se korisnici bore s ograničenim opcijama

 

Napori platforme da obeshrabri korištenje blokatora oglasa izazvali su kontroverzu unutar njene korisničke zajednice. Uz predstavljene dvije zvanične opcije – onemogućavanje blokatora oglasa ili nadogradnja na YouTube Premium po mjesečnoj cijeni od 10 USD – mnogi korisnici se nalaze u dilemi. Moraju birati između trajnih potencijalno dugih video oglasa koje se ne mogu preskočiti ili pretplate na premium uslugu, postavljajući pitanja o pristupu platforme korisničkom iskustvu i njenom utjecaju na širi digitalni krajolik. Kako se debate intenziviraju, YouTube se suočava s izazovom uspostavljanja ravnoteže između održavanja tokova prihoda i ispunjavanja očekivanja korisnika.

(IT mixer)